Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2013,
13.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hospic

Sobota, 16. 2. 2013, 13.41

7 let, 12 mesecev

Koprivnikar: Hospicu smiselno dodeliti trajni status paliativne oskrbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hiša hospic ne rešuje problema oskrbe umirajočih v Sloveniji, saj s svojimi 12 mesti letno skrbi za 80 umirajočih in podpira njihove svojce, opozarja Boris Koprivnikar iz SSZS.

Lahko pa bistveno izboljša način oskrbe umirajočih v ustanovah pa tudi v domači oskrbi, zato ji je smiselno dodeliti status in naloge razvoja paliativne oskrbe, meni.

Predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodovo Slovenije (SSZS) se je tako odzval na težave s financiranjem, zaradi česar je hiši hospic grozilo tudi zaprtje. Po petkovem sestanku Slovenskega društva hospic s pristojnima ministroma za zdravje in za delo kaže, da so našli skupno začasno rešitev, saj bodo iskali partnersko ustanovo.

"Vloga hiše hospic je posebna in bistveno širša, kot samo neposredna skrb za umirajoče" Po Koprivnikarjevem mnenju je vloga hiše hospic posebna in bistveno širša, kot samo neposredna skrb za umirajoče in njihove družinske člane. Problem hospica je projektno financiranje, njegova umestitev v obstoječi sistem financiranja zdravstva in oskrbe pa je nesmiselna, saj veljavni normativi po njegovih navedbah ne podpirajo dejavnosti, ki jo je hospic razvil tako po vsebini kot višini financiranja.

Smiselno je hospicu trajno dodeliti status in naloge razvoja paliativne oskrbe na podlagi sprejetega nacionalnega programa in sklenjene pogodbe z državo, v kateri naj bi bile opredeljene naloge hospica, je prepričan Koprivnikar.

Naloge hospica pa bi bile: sodelovanje z zdravstvenimi in socialnimi raziskovalnimi ter izvajalskimi ustanovami pri problematiki paliativne oskrbe, preverjanje novih metod dela z umirajočimi in njihovimi svojci, sodelovanje pri oblikovanju usmeritev paliativne oskrbe v drugih ustanovah, zagotavljanje praktičnega usposabljanja v hiši hospic za ključne kadre drugih ustanov za področje paliativne oskrbe.

Predlagani sklopi nalog temeljijo na posebni vlogi hospica, ki jo je v veliki meri odigral že z javnimi izpostavljanjem tabu teme umiranja in predstavljanjem boljše oskrbe umirajočih in podpore njihovim svojcem.

Po drugi strani pa tudi omogočajo, da se hospic umesti v sistem kot ustanova, ki s svojimi zmogljivostmi omogoča raziskovanje novih oblik dela in izobraževanje, je dejal Koprivnikar in dodal, da bo tako hospic pripomogel, da se bo tudi v drugih ustanovah paliativni oskrbi priznalo posebno mesto.

V domovih za starejše po njegovih besedah vsako leto umre preko 4.000 oseb.

Ne spreglejte