Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
26. 7. 2012,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 7. 2012, 15.03

8 let

Kontič: Zahtevamo izboljšanje našega okolja s TEŠ 6 ali brez njega

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bojan Kontič je prepričan, da se bo blok 6 zgradil, tudi če bo referendum odnesel zakon o poroštvu za TEŠ 6, v Greenpeaceu pa še niso odločeni, ali bodo pomagali zbrati 40.000 podpisov in kako.

V Termoelektrarni Šoštanj so se odločili, da do končne odločitve predsednika parlamenta Gregorja Viranta glede ustreznosti podpisov in začetka zbiranja 40.000 podpisov za začetek referenduma o zakonu o poroštvu za TEŠ 6 ne bodo dajali nobenih izjav: "Do takrat nimamo kaj komentirati."

Projekta TEŠ 6 ne podpiramo in si ga ne želimo Velikega zmagoslavja pa ni bilo čutiti niti v glasu Nine Štros iz Greenpeacea: "Mi nismo bili zagovorniki te odločitve o referendumu, čeprav smo del koalicije Ustavimo TEŠ 6. Lahko pa rečem, glede na poletni čas in naveličanosti ljudi nad temo TEŠ 6, da je to velik uspeh." Razloge za pomisleke glede referenduma je Štrosova videla v tem, da niso bili prepričani o smiselnosti boja z nekom, ki ima neomejena finančna sredstva, kar bi pomenilo, da se spuščajo v boj Davida z Goljatom: "Vsekakor pa je TEŠ 6 projekt, ki ga ne podpiramo in si ga ne želimo." "Glede na odločitev Viranta o tem, ali so podpisi veljavni in kdaj bo rok za začetek zbiranja podpisov, se bomo odločili za sodelovanje pri zbiranju podpisov ali ne. Ocenjevali bomo predvsem, kakšne možnosti imamo pri ljudeh vzpostaviti neki pozitiven odziv, in ne samo to, ali nam lahko uspe zbrati 40.000 podpisov." Referendum naj bi bil možnost za osvetlitev energijske strategije Slovenije. "Lahko smo soodločevalci o energetski strategiji ali pa ne," nam je še povedala predstavnica Greenpeacea.

Kontič: Blok 6 bo zgrajen Na drugi strani župan Velenja Bojan Kontič nad uspehom Vilija Kovačiča ni bil presenečen: "To smo pričakovali, treba pa je počakati odločitev Viranta o tem, ali so vsi podpisi veljavni. Potem sledi težja naloga, zbrati 40.000 overjenih podpisov."

Tudi če bo razpisan referendum, Kontič ni zaskrbljen: "Veliko je bilo že povedanega o tej temi in mislim, da imajo prebivalci jasno sliko o tem, kaj za okolje in energijsko odvisnost pomeni blok 6. Tudi mi vemo, da bi bilo za okolje, v katerem živimo, bolje, če TEŠ-a sploh ne bi bilo, samo kje pa bomo potem dobili električno energijo, saj tretjina vse slovenske elektrike prihaja iz TEŠ-a?"

Kontič je prepričan, da bo blok 6 zgrajen: "Zdaj se pogovarjamo o poroštvu in o tem, ali bomo kredite dobili pod bolj ugodnimi pogoji ali ne. Za prebivalce naše doline pa je nesprejemljivo, da bi zadeve ostale takšne, kot so zdaj, ali celo slabše. Zahtevamo izboljšanje. Bloka 4 in 5 bi pomenila slabšo kakovost življenja za našo dolino. Tega pa nismo pripravljeni plačati."

Koalicija "Šaleški lobi" Morebitni referendum pa ne bo poznal tradicionalne slovenske delitve levi – desni. Tokrat so v igri neke druge koalicije. Šaleški lobi naj bi bil tako močan, da je celo tako zelo trda poslanska disciplina pri glasovanju o poroštvu za TEŠ 6 povsem odpovedala. Ko gre za tako veliko denarja, celo naši politiki pozabijo na strankarske barve. Projekt, ki se je s 536 milijonov evrov v letu 2005 podražil na 1,3 milijarde evrov danes, pa še ta številka ni nujno zadnja, očitno omogoča sklepanje na videz nemogočih koalicij.

Ne spreglejte