Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2023,
12.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

2

Natisni članek

Vogel Kanin vreme sneg

Ponedeljek, 9. 1. 2023, 12.43

1 leto, 3 mesece

Na Kaninu v 12 urah zapadlo več kot pol metra snega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

2

Kanin | Na Kaninu je v zadnjih 12 urah zapadlo 52 centimetrov snega. | Foto posnetek zaslona

Na Kaninu je v zadnjih 12 urah zapadlo 52 centimetrov snega.

Foto: posnetek zaslona

V zadnjih 12 urah so se ponekod v Sloveniji razveselili snežne pošiljke. Največ snega, 52 centimetrov, je zapadlo na Kaninu, več kot deset centimetrov ga je zapadlo tudi na Voglu, Vršiču in Kredarici. 

V visokogorju nad okoli 1.500 metri je zapadlo od 20 do 60 centimetrov snega, precej manj pa v vzhodnem delu gora. V zadnjih 12 urah je največ snega zapadlo na Kaninu, in sicer 52 centimetrov, dodatnih 18 centimetrov je zapadlo še na Vršiču, 15 na Voglu, 11 na Kredarici, devet na Krvavcu in sedem na Zelenici. Po poročanju Arsa se bo shladilo, meja sneženja pa se bo spustila do okoli 700 metrov nadmorske višine.  

Arso | Foto: Arso Foto: Arso

Povečana nevarnost snežnih plazov

Nevarnost snežnih plazov se povečuje zaradi padavin. Zaradi močnih vetrov je veliko zametov in opasti, grebeni so skoraj povsem spihani. Nevarna so mesta z napihanim snegom, pod novim snegom je nad okoli 1.800 metri šibka plast. Nižje je sneg kopnel ali pa je bil moker in je bolje sprijet s podlago. Nevarnost je nad okoli 1.800 metri večinoma znatna, tretje stopnje, nižje pa trenutno majhna, prve stopnje. Snežni plaz se lahko sproži na strmih in zmerno strmih pobočjih predvsem na mestih z napihanim snegom, lahko se prožijo tudi manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega novega snega s strmih pobočij visokogorja. Tudi nižje se nevarnost plazov počasi povečuje.

Novi sneg je v visokogorju suh in rahel ter močno spihan, nižje pa moker in mehak. Spihana mesta v visokogorju so trda in ponekod poledenela. Snežne razmere se zaradi padavin in ohlajanja še spreminjajo.

Ponoči bodo padavine ponehale 

Danes popoldne bo oblačno in deževno, ponekod lahko tudi zagrmi. Pihati bo začel severni veter, na Primorskem proti večeru burja. Temperature bodo večinoma med 5 in 12 stopinjami Celzija. Ponoči bodo padavine povsod ponehale.

Jutri bo v zahodni polovici države sončno, po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Na vzhodu bo dopoldne še zmerno oblačno, popoldne pa se bo razjasnilo. Ponekod bo pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, ob morju do 7, najvišje dnevne od 7 do 12 stopinj Celzija. 

megla
Novice Pred nami meglena in deževna nedelja
Gremo na sonce oddaja 2
Novice Vreme: neverjetno, kako toplo bo danes

 

Ne spreglejte