Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2008,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2008, 11.44

8 let

Končana javna obravnava kazenskega zakonika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V DZ se je po šestih urah in pol končala javna obravnava predloga novega kazenskega zakonika.

Ob koncu razprave je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt poudaril, da je predlog zakonika moderno in evropsko naravnan, sam zakonik pa nujen.

Marolt: Zakonodaja je pogostokrat predstavljala zlorabo človekovih pravic

Po Maroltovih besedah je kazenska zakonodaja v preteklosti pogostokrat predstavljala zlorabo človekovih pravic, namesto, da bi jih ščitila. Po njegovem mnenju je novi zakonik demokratično naravnan, hkrati pa predstavlja ustrezno temeljno sredstvo za ravnanje družbe in prebivalstva. Tudi možnost izreka smrtne kazni, ki jo predvideva zakonik, po sekretarjevem mnenju ne odraža prekomernega posega v pravice storilca kaznivega dejanja, saj mu, kot je dejal, daje možnost pogojnega izpusta ali izredne pomilostitve.

Kaznovali naj bi tudi delodajalce, ki bi delavkam preprečujejo, da bi zanosile

Na koncu je državni sekretar še enkrat strnil vse novosti, ki jih prinaša zakonik. Kot je ocenil, bo z novim zakonikom dana možnost prilagajanja sodb storilcem kaznivih dejanj. Prav tako naj bi zagotovil večjo varnost delavcev na delovnem mestu, inkriminiral t.i. mobbing, kaznoval delodajalce, ki delavkam preprečujejo, da bi zanosile ter omejil zaposlovanje na črno.

Novi zakonik po njegovih besedah še uvaja nekatere nove definicije kriminalnih dejanj s področja gospodarskega kriminala, na novo ureja kazniva dejanja prejemanja in dajanja podkupnine, ter kaznuje obremenjevanje in uničevanje okolja.

Zakonik je moderno in evropsko naravnan "Zaradi vsega tega na ministrstvu ocenjujemo, da je zakonik moderno in evropsko naravnan, pri tem pa upamo, da ga bodo poslanci v DZ podprli," je sklenil Marolt.

Ne spreglejte