Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 8. 2010,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 8. 2010, 11.55

8 let

Koliko stane brezplačno šolanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Država za vse učence osnovnih šol zagotavlja brezplačno izposojo učbenikov, nakup delovnih zvezkov in drugih šolskih potrebščin pa pade na pleča staršev.

Vsako leto so ob iztekajočih poletnih počitnicah knjigarne in papirnice polne staršev, ki za svoj podmladek nakupujejo vse potrebno za novo šolsko leto, vsako leto znova pa se marsikateri od njih pritožuje tudi nad cenami šolskih potrebščin. Čeprav je javno šolstvo v Sloveniji brezplačno, pa s sabo vendarle prinese nezanemarljive stroške. Brezplačna izposoja učbenikov za vse osnovnošolce Učbenikov za osnovno šolo staršem ni treba kupovati, saj ministrstvo za šolstvo vsem učencem osnovnih šol omogoča brezplačno izposojo učbenikov. Kupiti pa morajo delovne zvezke in druge potrebščine, kot so zvezki, pisala, ne nazadnje tudi šolska torba. Seznami knjig in potrebščin, ki jih otroci potrebujejo, se od šole do šole razlikujejo, saj o tem, kaj bodo šolarji uporabljali pri pouku, odločajo učitelji. Na spletni strani založbe Mladinska knjiga so dostopni seznami zahtevanih potrebščin za večino slovenskih osnovnih in srednjih šol, zato smo izračunali okvirno "ceno šolanja" v Sloveniji.

Zajetna "investicija v otrokovo znanje" Starši prvošolčkov bodo morali glede na navedene sezname le za delovne zvezke odšteti od 50 do skoraj 90 evrov. K temu moramo dodati še preostale potrebščine, kot so zvezki, pisala, barvice, mape in podobno. Kot je za SiOL povedal Ivan Gračan iz Mladinske knjige, se računi za te potrebščine oziroma "investicija v otrokovo znanje" gibljejo med 40 in 60 evri brez šolske torbe. Cene torb so v povprečju od 40 do 50 evrov, zrastejo pa lahko vse do 120 evrov.

Brezplačni delovni zvezki za velike družine Do četrtega razreda se cena delovnih zvezkov povzpne že do okoli 120 evrov, v višjih razredih osnovne šole pa spet znaša od 50 do 100 evrov. V povprečju tako starši za vse, kar njihov šolar potrebuje, odštejejo okoli 150 evrov. Če je v družini več šoloobveznih otrok, pa so zneski že kar precej zasoljeni. Ob tem velja dodati, da je založba Rokus Klett skupaj s Škofijsko Karitas Ljubljana pripravila akcijo, v kateri družinam s pet ali več otroki priskrbi brezplačne delovne zvezke.

V srednjih šolah se pri izposoji plača do tretjino nabavne cene Izposoja učbenikov iz učbeniških skladov v srednjih šolah ni brezplačna. Po pravilniku o upravljanju učbeniških skladov izposojevalnina, ki jo šola zaračuna uporabnikom sklada, za posamezen učbenik ne sme biti višja od ene tretjine nabavne cene. Kot ugotavljajo na šolskem ministrstvu, si učbenike na tako vsako leto izposodi več kot 70 odstotkov dijakov. Nakup delovnih zvezkov pa morajo prav tako kot v osnovni šoli kriti učenci oziroma njihovi starši. Strošek je zaradi raznolikih srednješolskih programov težko oceniti, vendar hiter izračun v spletni trgovini Mladinske knjige pokaže, da gimnazijec za delovne zvezke v povprečju odšteje od 80 pa do več kot 100 evrov.

Obvezno in brezplačno? Starši se torej na začetku vsakega šolskega leta "znebijo" vsaj 100 evrov, vendar se tukaj izdatki ne končajo. Tudi ekskurzije, športni dnevi in druge dejavnosti so večinoma plačljivi. Osnovno šolstvo je obvezno, bilo pa naj bi tudi brezplačno.

Ne spreglejte