Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
14.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 14.47

8 let

KOKS z izjavo proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novoustanovljeni Koordinacijski odbor kulture Slovenije je v državni zbor danes poslal izjavo proti nameri ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo.

Z uresničitvijo namere bi po mnenju odbora izgubili edino uradno institucijo, ki z vso legitimnostjo predstavlja slovenski kulturni prostor, zastopa slovensko kulturo in skrbi zanjo onkraj meja.

"Z ukinitvijo ministrstva za kulturo bi se izneverili ustavni določbi o pomembnosti kulture" "Z ukinitvijo ministrstva za kulturo bi se izneverili ustavni določbi o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva in oblikovanje in ohranjanje slovenske državnosti. Slovenska kultura zdaj prvič v samostojni državi izgublja lasten vladni resor in tako se zabrisuje neposredna politična odgovornost nosilcev oblasti za to področje," pojasnjujejo v Koordinacijskem odboru kulture Slovenije (KOKS).

Ukinitev ministrstva bi "usodno načela osnovni temelj naše prepoznavnosti in različnosti" Dodali so, da se je v skupnosti evropskih držav, ki se ji je pridružila Slovenija, pomen kulture povečal. Ukinitev ministrstva za kulturo bi po njihovih besedah "usodno načela osnovni temelj naše prepoznavnosti in različnosti in bila dejanje proti zakonsko utemeljeni civilizacijski in kulturni osmislitvi evropske zveze". Kljub nasprotnim zagotovilom bi imela ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo po mnenju KOKS negativne in dolgoročne posledice - "storjena bi bila težko popravljiva škoda, prihranka pa ne bi bilo ali bi bil zanemarljiv".

Vzrok za ustanovitev KOKS-a poskus ukinjanja ministrstva KOKS so v torek ustanovili predstavniki društev slovenskih pisateljev, književnih prevajalcev, likovnih umetnikov, režiserjev, filmskih ustvarjalcev, dramskih umetnikov, oblikovalcev in skladateljev, Slovenskega centra PEN, Sindikata kulture in narave Slovenije - Glosa ter Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Kot vzrok za ustanovitev odbora je predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Veno Taufer navedel poskusu ukinjanja samostojnega ministrstva za kulturo, kar predvideva koalicijska pogodba SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi. Več bo o odboru in njegovih namerah bo znanega na četrtkovi novinarski konferenci v prostorih DSP.

Ne spreglejte