Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Miro Cerar koalicija Milojka Kolar Celarc zdravstvo

Torek, 17. 10. 2017, 6.57

6 let, 6 mesecev

Stranki DeSUS in SD ponovno zavrnili predlog Kolar Celarčeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

V koalicijskih DeSUS in SD tudi tokrat ne podpirajo predloga ministrice Milojke Kolar Celarc za prerazporeditev sredstev za skrajšanje čakalnih dob koncesionarju MD Medicina, so vodje strank pojasnili po koalicijskem vrhu.

Koalicija je takšen predlog avgusta že zavrnila, nato pa je ministrica pretekli teden na seji vlade ponovno predlagala spremembe splošnega dogovora v zdravstvu za letošnje leto, s katerim bi razporedili sredstva za skrajšanje čakalnih dob koncesionarju MD Medicina.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da je treba take zadeve urejati znotraj sistema javnega zdravstva, kjer naj bi bilo dovolj kapacitet in niso potrebne posebne pogodbe s koncesionarji. Po Erjavčevem prepričanju bi lahko javni zdravstveni zavodi uspešno porabili denar za skrajšanje čakalnih dob in opravljanje dodatnih posegov. Ob tem je spomnil, da ima Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije težave s plačevanjem storitev, saj ima vsak javni zavod določeno kvoto.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer se konkretno o podpori predlogu Kolar Celarčeve ni izrekla. Po njenih besedah gre za iskanje načina skrajševanja čakalnih dob, je pa "potrebno, da imajo vsi morebitni ponudniki enake možnosti za to, da postanejo ponudniki in da so pod enakimi pogoji izbrani".

Milojka Kolar Celarc | Foto: STA , Foto: STA ,

Vodja poslancev SD Matjaž Han upa, da v sredo na vladi ne bo spet tako kot prejšnji teden, ko je ministrica po besedah Hana brez usklajevanj predlog za prerazporeditev sredstev MD Medicina dala na sejo vlade. V SD so za zdaj proti takšnemu predlogu iz več razlogov, ki pa jih Han podrobneje ni pojasnjeval.

Koalicija je razdeljena tudi glede možnosti sprejetja zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o dolgotrajni oskrbi.

Erjavec je že izgubil upanje na uspeh ključnega zakona zdravstvene reforme. "Če bi bilo prvo leto mandata, bi bil optimističen," je dejal in glede na svoja znana stališča o Kolar Celarčevi presodil, da so to brezupni poskusi ob izteku mandata.

Zdravniška zbornica zanika pritiske na bolnike

Zdravniška zbornica | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Na Zdravniški zbornici Slovenije zanikajo navedbe, da naj bi zdravniki v ambulantah na bolnike pritiskali, naj oddajo podpis za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. "V ambulantah lahko, če seveda želijo, dobijo zgolj informacije o tem, da poteka zbiranje podpisov. Ali je novela njim v korist, pa bodo presodili sami," so sporočili.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v državni zbor vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, podpise pod zahtevo za referendum pa so začeli zbirati 3. oktobra. V 35 dneh jih morajo zbrati najmanj 40.000. Ocvirk je ob vložitvi podpisov ocenil, da je novela zakona pomanjkljiva in škodljiva za bolnike, saj da se bodo še podaljšale čakalne dobe, ter zatrdil, da s pobudo ne gre za ščitenje interesov koncesionarjev.

Pri zakonu še veliko vprašanj

Tudi po mnenju Hana je pri tem zakonu še veliko vprašanj in ga glede na bližanje parlamentarnih volitev ne bodo zmogli spraviti skozi postopek. Tudi zakon o dolgotrajni oskrbi je že kritizirala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki prihaja iz vrst SD.

Nasprotno Kustec Lipicerjeva zagotavlja, da priprava zakonov poteka v skladu z dogovorom. Še ta mesec po njenih besedah v obravnavo prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi, prihodnji mesec pa pričakujejo še zakon o zdravstvenem varstvu.

Ne spreglejte