Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
15.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 15.57

8 let, 5 mesecev

Koalicija za nadaljevanje sprejemanja pokrajinske zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Koalicija se je soglasno odločila, da se postopek sprejemanja pokrajinske zakonodaje nadaljuje in da se zaključi še pred parlamentarnimi volitvami.

Zakone naj bi državni zbor obravnaval na izredni seji. Kot je napovedal premier Janez Janša, bo vlada pripravila vse potrebno za oblikovanje predlogov, ki bodo omogočili nadaljevanje pokrajinske zakonodaje, dokončne odločitve pa so v rokah državnega zbora. Vlada bo tako pripravila predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, s katerim se določa njihova območja, sedeže in imena. Po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika naj bi zakon vlada pripravila v kratkem, po njegovem predvidoma še v tem tednu. Še ena dodatna pokrajina Presečnik je podprl tudi pokrajinski zemljevid, ki bi bil takšen, kot je bil predmet referenduma, s tem, da bi se predvideno Osrednjeslovensko pokrajino razdelilo na dva dela, južni in severni. Pri čemer bi južni del preimenovali v Notranjsko-Dolenjsko pokrajino. Na Primorskem bi še naprej ostali pri dveh pokrajinah, saj je severni del na referendumu izrazil jasno voljo za samostojno pokrajino, je še dejal Presečnik.

Potem ko bo vlada zakon o ustanovitvi pokrajin posredovala v državni zbor, bodo svoje mnenje do pokrajinskega zemljevida lahko posredovale občine. Kot je pojasnil premier Janša, DZ obvezuje določilo, da je potrebno pred dokončnimi odločitvami v zvezi z oblikovanjem pokrajin pridobiti mnenje občin. "Vlada bo eventuelno po pridobitvi mnenja občin s strani državnega zbora določene odločitve, ki jih bo sedaj predlagala, pred dokončnim sprejemom oziroma dokončnim odločanjem tudi spremenila oziroma korigirala," je dodal predsednik vlade.

Desus ne bo podprl pokrajinske zakonodaje Na vprašanje, kdaj bi lahko potekala izredna seja DZ, na kateri bi obravnavali pokrajinsko zakonodajo, pa je odgovoril, da o konkretnih rokih, ki so v pristojnosti državnega zbora oziroma kolegija predsednika državnega zbora, koalicija ni govorila. Procedura bo potekala v okviru zakonskih in ustavnih rokov. Po Presečnikovih pojasnilih pa je za pridobitev mnenja občin minimalni rok najmanj 30 dni. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je, da za DeSUS pokrajine niso programska prioriteta, in spomnil, da so umaknili svojo podporo v tistem trenutku, ko ni bilo več širšega soglasja v DZ. Paketa pokrajinske zakonodaje ne bodo podprli, strinjajo pa se, da "se ta zgodba še v sklicu tega državnega zbora zaključi".

Poslanci Zaresa bodo glasovali proti Predsednik stranke Zares Gregor Golobič je dejal, da bodo poslanci Zaresa glasovali proti sprejetju pripravljene pokrajinske zakonodaje. Vlada se je namreč odločila, da pokrajinske zakone spremeni v zadevo, ki ima volilni značaj, meni Golobič. "Gre za izrazito politično prestižno bitko, referendum pa je bil simptom tega," je ocenil Golobič. Nizka udeležba ljudi na referendumu je bila po njegovih besedah "odgovor na ta pristop".

"Gre za politiko izsiljevanja - vzemite ali pustite" Kljub temu je vladajoča koalicija danes sklenila, da bo v državnem zboru "forsirala" sprejetje zakonodaje, ki ni usklajena, ki je pomanjkljiva in ki ji oporekata tako stroka kot pomemben del "parlamentarnega sestava", je dejal Golobič in dodal, da "gre za politiko izsiljevanja - vzemite ali pustite." "Mi smo za pokrajine, vendar pa smo proti sprejemanju pokrajinskih zakonov v juliju in avgustu," je dejal. Napovedal je, da bodo v novem mandatu predlagali celovit paket ustavnih sprememb, med njimi tudi spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Z njo naj bi predpisali kvorum, torej število volivk in volivcev, ki se morajo udeležiti referenduma, da ta velja.

Potrč: Glasovali bomo proti Predsednik poslanske skupine SD Miran Potrč je poudaril, da bodo v PS SD pri odločanju o pokrajinah zagotovili potrebno prisotnost poslancev ter da pokrajinski zakon ne bo sprejet. Ravnanje koalicije je po njegovih besedah neodgovorno. "Postopek dela, ki prilagaja datum odločanja dopustom poslank in poslancev, sporoča, da bo vlada že poiskala termin, v katerem bo težko zagotoviti potrebno prisotnost opozicijskih poslancev, da bi kljub svojemu nasprotovanju predlaganim odločitvam imeli potrebno enotretjinsko prisotnost, ki bo preprečila sprejem pokrajinskega zakona," je na dejal Potrč.

"Nadaljevanje postopka odločanja o pokrajinah terja temeljit razmislek" Kot je poudaril, koaliciji sporočajo, naj "se na to ne zanaša". "Če bo vlada pravočasno sporočila datum seje državnega zbora, na katerem bi odločali o pokrajinah, bomo zagotovili našo prisotnost in glasovanje proti," je napovedal Potrč. Po njegovih besedah je odločitev o ustanovitvi pokrajin namreč tako dolgoročna, da "nobena odgovorna oblast o tem ne bi smela sprejemati kakršnekoli izsiljene odločitve". Kot ocenjuje Potrč, "skoraj 90-odstotna abstinenca volivcev na referendumu o pokrajinah jasno kaže, da nadaljevanje postopka odločanja o pokrajinah terja temeljit razmislek".

Ne spreglejte