Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2022,
14.06

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

40

Natisni članek

Eric Mamer Ursula von der Leyen Robert Golob Bruselj

Četrtek, 16. 6. 2022, 14.06

1 leto, 10 mesecev

Ko tiskovni predstavnik EK ne ve nič o Golobovem obisku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

40

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer ni seznanjen z današnjim obiskom slovenskega premierja Roberta Goloba v Bruslju, kjer se je ta sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Novinar Slovenske tiskovne agencije (STA) Blaž Mohorčič je na novinarski konferenci v Bruslju glavnemu govorcu Evropske komisije Ericu Mamerju postavil vprašanje, kakšno bo glavno sporočilo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu in kakšna so pričakovanja srečanja.

Mamer je slovenskega novinarja najprej vprašal, ali morda sprašuje o obisku slovaškega predsednika vlade, s katerim se je slišal po telefonu. Nato je dejal, da s srečanjem Goloba in Von der Leynove ni seznanjen. Dopustil pa je možnost, da je bilo srečanje dogovorjeno v zadnjem trenutku, zato bo preveril današnji program predsednice komisije.

Kot je v sredo povedal Golob, v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč glede Ukrajine. Poudaril je, da bodo stališče Slovenije o Ukrajini pred vrhom EU oblikovali v torek na seji zunanjepolitičnega odbora DZ.

Nova slovenska vlada podpira evropsko perspektivo Ukrajine, a obenem opozarja, da je treba ohraniti perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana.

Golob je v pogovoru za Televizijo Slovenija pred obiskom v Bruslju med drugim dejal, da "če smo se prej ozirali proti vzhodu", je stališče njegove vlade, "da smo del jedrne Evrope, in samo to nas zanima, kam pluje jedrna Evropa".

Premier se bo sicer po prihodu v belgijsko prestolnico najprej odpravil na slovensko stalno predstavništvo pri EU, kjer se bo sestal tudi z zaposlenimi. Danes ima na programu še srečanje s komisarjem iz Slovenije, pristojnim za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem, v petek pa srečanje s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Von der Leynova o srečanju z Golobom: Evropa je najina skupna strast

Premier Robert Golob je danes svoj obisk v Bruslju začel s srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"Deliva si isto strast, Evropo. Oba želiva, da bi bila bolj trajnostna in uspešna," je na Twitterju po prvem srečanju z novim slovenskim premierjem zapisala predsednica komisije.

Zato sta po njenih besedah danes govorila predvsem o dveh ključnih pobudah EU. To sta sklad za okrevanje po pandemiji covid-19 in načrt za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je nedavno predstavila Evropska komisija.

Predsednica komisije je v zapisu na Twitterju dodala, da je Golobu čestitala za izvolitev na položaj slovenskega premierja.

Novi slovenski premier, ki je na svoji prvi poti v tujino, se je medtem že sestal tudi z evropskim komisarjem iz Slovenije, pristojnim za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem.

V petek Golob še na srečanje s predsednikom Evropskega sveta

Pogovori v Bruslju, kjer se bo Golob v petek srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, so namenjeni predvsem pripravam na redni vrh Unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju in bo prvi za novega slovenskega premierja.

Osrednja tema vrha EU bo ruska agresija na Ukrajino in odziv Unije nanjo. Voditelji EU bodo čez en teden razpravljali tudi o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem predstavila že ta petek.

Golob je v sredo dejal, da na prvi spoznavni obisk v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč, pri katerih bi vztrajal. Poudaril je, da bodo stališče Slovenije o Ukrajini pred vrhom EU oblikovali v torek na seji zunanjepolitičnega odbora DZ.

Nova slovenska vlada medtem podpira evropsko perspektivo Ukrajine, a obenem opozarja, da je treba ohraniti perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana.

Robert Golob
Novice Golob vam bo pokazal, kateri trgovci vas odirajo pri hrani
Robert Golob
Novice "Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti" #video
Ukrajina
Novice Golobu in Fajonovi sporočajo: Slovenija mora zastaviti ves svoj ugled in vpliv
Ne spreglejte