Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
14.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

diskriminacija

Sreda, 14. 9. 2011, 14.08

7 let, 12 mesecev

Kmalu darovalci tudi homoseksualci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, velja absolutna prepoved darovanja krvi. To se utegne kmalu spremeniti.

Zdravstveni ministri Velike Britanije so pred kratkim odločili, da bodo kri lahko darovali tudi moški, ki so imeli spolne odnose z moškimi, če je od spolnega odnosa z moškim minilo vsaj 12 mesecev. To informacijo bo ta ali prihodnji teden strokovno obravnaval slovenski zavod za transfuzijsko medicino (ZTM). Ni enačaja med spolnim vedenjem in spolno orientacijo Slovenija na področju krvodajalstva sledi Svetu Evrope. Ta naj bi se glede omejitev darovanja za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, sestal v kratkem in verjetno bo naš ZTM glede morebitnih sprememb počakal njegovo odločitev.

Vsaj do takrat bo v Sloveniji za moške, ki so imeli spolni odnos z moškim, še veljala absolutna prepoved. Prejšnji teden je tudi evropski komisar za zdravje John Dalli opozoril, da je prepovedovanje homoseksualnim in biseksualnim moškim, da darujejo kri, v nasprotju z evropsko zakonodajo. Poudaril je, da ne moremo enačiti "spolnega vedenja" s "spolno orientacijo".

Blažič: Odvečno, diskriminatorno in zastarelo Slovenski strokovnjaki z ZTM-ja že zdaj sledijo stališču, da se pri izboru krvodajalcev ocenjuje tvegano vedenje, ne pa spolna usmerjenost. Vendar je kljub temu darovanje krvi prepovedano moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, ne pa, na primer, tistim, ki imajo nezaščitene spolne odnose z številnimi različnimi partnerji.

"Ta določba je odvečna, diskriminatorna in zastarela," meni aktivist za pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič. "Nastala je kot preventivni ukrep v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila epidemija aidsa v svetovnem merilu v zagonu, ko medicina še ni dobro poznala poteka bolezni, načina okužbe, kako bolezen prizadene človeka, ki je okužen z virusom HIV … "

Namesto dosmrtne enoletna prepoved Predsednik Društva za integracijo homoseksualnosti Andrej Habjan meni, da tudi britanska odločitev ni v skladu z Dallijevo interpretacijo. "Kljub sledenju priporočilom ta odločitev še vedno diskriminira tiste, ki imajo varne spolne odnose (zaščiten spolni odnos in/ali stalnega partnerja)," meni. Dosmrtna prepoved se zgolj zmanjšuje na enoletno.

Tako imenovano diagnostično okno – čas, ko se okužba pri testiranju še ne pokaže – v povprečju traja od nekaj dni do enega tedna, je pojasnil direktor oddelka za preskrbo s krvjo na ZTM-ju, dr. Dragoslav Domanovič. Vendar več kot šest mesecev po okužbi obstaja minimalna, morda zgolj teoretična možnost lažnih negativnih rezultatov pri testiranju.

V nekaj letih tveganje zelo blizu ničli "Če je bil nekdo udeležen v nekem tveganem obnašanju, moramo počakati, da mine določen čas, to je dvanajst mesecev. Če se v tem času nič ni pojavilo, je to dokaz, da ni prišlo do okužbe," je dejal.

Domanovič pričakuje, da se bo z razvojem na področju inaktivacije bakterij in virusov v krvnih pripravkih tveganje prenosa okužbe s transfuzijo v nekaj letih še bolj približalo ničli. Povsem nično zaradi pojavov novih bolezni ne bo nikoli.

Habjan: Omogočite darovanje krvi Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ne vodi nobenih dejavnosti na to temo, jo bo pa obravnavala. "Primer zahteva poglobljeno obravnavo in brez nje je v tako kratkem času nemogoče podati stališče, ali bi bilo treba prakso spremeniti in kako," so sporočili njeni predstavniki.

Habjan je prepričan, da bi premiki v smeri omogočanja darovanja krvi moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, ob razumljivih omejitvah glede na tvegano spolno vedenje "pomenili odpravo nerazumljive diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti na tem področju".

Zato poziva pristojne institucije, "naj uresničijo evropsko zakonodajo in naj omejitve darovanja krvi snujejo na tveganem spolnem vedenju, ne na spolni usmerjenosti in v skladu s tem omogočijo darovanje krvi moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, omejitve pa postavijo glede na tveganost spolnih odnosov".

Ne spreglejte