Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
10.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

vreme rekord visoke temperature februar

Torek, 26. 2. 2019, 10.54

5 let, 1 mesec

Kljub toplemu vremenu letošnji februar očitno brez temperaturnih rekordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sonce, sončen dan | Kljub visokim temperaturam letošnji februar za zdaj še ni postregel s temperaturnimi rekordi. | Foto Thinkstock

Kljub visokim temperaturam letošnji februar za zdaj še ni postregel s temperaturnimi rekordi.

Foto: Thinkstock

Letošnji februar, ki je bil v primerjavi s predhodnimi leti nadpovprečno topel, še ni prinesel nobenih temperaturnih rekordov, kar se sicer do konca meseca še lahko spremeni. V četrtek bomo namreč pod vplivom še toplejšega zraka, je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič. Zmerno ohladitev je mogoče pričakovati v začetku marca.

Temperatura se bo namreč v prvem tednu naslednjega meseca nekoliko spustila, vendar vremenoslovci prodora kakšnih večjih mrzlih zračnih mas ne pričakujejo. "Začetek marca bo verjetno precej skladen z dolgoletnim povprečjem," ocenjuje Brane Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje.

Ohladitve so možne tudi marca in aprila, a običajno niso dolgotrajne

Na vprašanje, ali lahko marca pričakujemo še kakšne večje ohladitve, odgovarja, da so te sicer vedno možne tudi v spomladanskih mesecih, vendar navadno niso dolgotrajne. "Tudi če v marcu temperatura pade pod ničlo, večjih posledic za vegetacijo verjetno ne bo. Bi pa več težav prinesle večje ohladitve v aprilu, kar je trenutno še nemogoče napovedati," je dejal Gregorčič.

Vremenoslovec Brane Gregorčič poudarja, da so ohladitve možne tudi v spomladanskih mesecih, a dodaja, da te navadno niso dolgotrajne. | Foto: Bor Slana Vremenoslovec Brane Gregorčič poudarja, da so ohladitve možne tudi v spomladanskih mesecih, a dodaja, da te navadno niso dolgotrajne. Foto: Bor Slana

Zaradi deževnega začetka februarja na mesečni ravni ne bo primanjkljaja padavin, smo pa trenutno v sušnem obdobju. "Po 10. februarju omembe vrednih padavin namreč ni bilo," je še pojasnil vremenoslovec.

Konec tedna opozorila zaradi močnega vetra

Konec tedna bosta zaradi močnega vetra sicer po vsej državi veljali oranžna ali rumena stopnja ogroženosti. Zaradi sušnega obdobja je povsod po Sloveniji velika požarna ogroženost v naravnem okolju, ki je veljala od ponedeljka naprej, še opozarjajo na agenciji za okolje.

Ne spreglejte