Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
8. 1. 2013,
13.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2013, 13.18

7 let, 12 mesecev

Klemenčič: Ali nas vse skupaj na KPK zaprejo ali pa zavezanci sprejmejo odgovornost

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob ugotovitvah protikorupcijske komisije, ki je ugotovila da sta Janković in Janša kršila protikorupcijsko zakonodajo, je predsednik komisije Goran Klemenčič dejal, da je kot državljan žalosten.

Predsednik KPK-ja Goran Klemenčič je o poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank povedal, da so nadzorovali obdobje od leta 2004 do danes, saj dlje v preteklost zaradi zakonskih omejitev niso mogli poseči.

Denar iz Grepa v enem dnevu končal na Jankovićevem tekočem računu

Glede Jankovića je dejal: "Komisija je ob tem, da funkcionar nadzorni instituciji ni niti enkrat poročal o finančnih prilivih v višini prek 2,4 milijona evrov, ugotovila tudi več verižnih finančnih transakcij, ki so izrazito obremenjene s korupcijskimi tveganji v povezavi s podjetji, ki na eni strani poslujejo z MOL-om in podjetji, ki so na drugi strani v lasti družinskih članov zavezanca. Dodatno je bilo ugotovljeno, kar doslej še ni bilo predstavljeno javnosti, da je del omenjenih sredstev z različnimi nakazili, ki so se zgodila, v enem dnevu iz podjetja Grep končal na osebnem računu Zorana Jankovića."

Janša pridobil korist od družbe, ki je poslovala z državo

"V primeru Janeza Janše je komisija dodatno ugotovila razpolaganje z znatnimi sredstvi, prek 200 tisoč evrov, iz nepojasnjenega in neznanega izvora in dodatno netransparentno financiranje nakupa ene od nepremičnin, pri čemer je pridobil premoženjsko korist v višini okoli 100 tisoč evrov od družbe, ki je poslovala z državo v času, ko je opravljal funkcijo predsednika vlade," je o ugotovitvah v primeru Janše dejal Klemenčič.

"Kot državljan sem ob ugotovitvah … žalosten je dobra beseda, vendar druge v tem trenutku ne bom uporabil," je dejal ter dodal, da sta Janša in Janković med opravljanjem svojih funkcij večkrat in sistematično kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Klemenčič je izpostavil, da ne Janković ne Janša nista podala razumljivih in celovitih pojasnil na očitke. Kot pravi, v KPK-ju, "ki dela in živi v tej državi", ne dvomijo, da bo v naslednjih dneh prišlo do bitke za interpretacijo in verjetno tudi diskreditacije poročila, postopka in verjetno tudi članov komisije.

"Kot pravijo Američani 'when numbers talk, bullshit walks' oziroma povedano v slabem slovenskem prevodu, ko govorijo dejstva, številke na bančnih računih, preverjene informacije, prostora za politično demagogijo ne bi smelo biti," je poudaril in dodal, da so ugotovitve komisije utemeljene in nesporne.

"Poštenost, odgovornost in pravna država ne morejo obstajati in delovati ena brez druge"

Klemenčič je izpostavil, da se je na najvišji ravni oblasti spet na najbolj vulgaren način izkazalo, da poštenost, odgovornost in pravna država ne morejo obstajati in delovati ena brez druge. Po njegovih besedah KPK nima zakonskih pooblastil zahtevati odgovornosti oziroma ukrepov zoper zavezance. Če družba in njene institucije mižijo, tako meni Klemenčič, besede, zapisane v ustavi, kot so pravna, socialna in demokratična država, nimajo več prave vrednosti.

"Posledice tega poročila so lahko samo dvoje: ali nas vse skupaj zaprejo, ker smo neosnovano in neutemeljeno očrnili in napadli najvišje predstavnike države, ali pa ti sprejmejo odgovornost, prav tako družba in politika, in sprejmejo ustrezne ukrepe. V nasprotnem primeru za KPK in zakon o integriteti ni smiselno, da še obstajajo," je prepričan predsednik KPK.

O Janševem odzivu na Twitterju je Klemenčič dejal: "Petindvajset strani poročila je odgovor na to njegovo navedbo. Komisija za preprečevanje korupcije je ena redkih institucij, ki ne komunicira prek Twitterja."

Ne spreglejte