Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
15.12

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDH DUTB Sebastjan Jeretič Miro Cerar Marko Simoneti Imre Balogh Boštjan Jazbec Dušan Mramor Zdravko Počivalšek Borut Pahor Boris Popovič

Petek, 6. 3. 2015, 15.12

7 let, 11 mesecev

Kdo so zmagovalci in poraženci koalicijske kadrovske kuhinje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kuharji v vladni kadrovski kuhinji, ki je imela v kotlu slabo banko in državni holding, so skuhali "sprejemljivo kosilo", pravi Bogdan Biščak. Sebastjan Jeretič kot zmagovalko vidi SMC Mira Cerarja.

Včeraj so na maratonsko dolgi seji vlade odločali o milijardah, a zgodba še ni končana. Vlada je zamenjala neizvršne direktorje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), medtem ko Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z več kot deset milijard evrov vrednim državnim premoženjem, še ni dobil novih nadzornikov kljub večmesečni koalicijski razpravi. Postopek bodo ponovili.

Tranzicijski zmagovalci so poraženci Strokovnjak za politični marketing Sebastjan Jeretič ocenjuje, da je zmagovalka včerajšnje kadrovske kuhinje Stranka Mira Cerarja.

"SMC se ni pustila peljati žejna čez vodo. Poraženec so strukture, ki so mislile, da bodo lahko 'operirale' z imeni, ki so bila predlagana. Poraženci so tisti, ki obvladujejo že celotno obdobje tranzicije," nam je dejal zdajšnji svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča, ki o konkretnih imenih ne želi govoriti.

Jeretič sicer misli, da bi moralo kadrovanje v SDH potekati povsem drugače. Popolno odgovornost bi moral prevzeti predsednik vlade in sam imenovati pet imen. Seveda bi moral za to prevzeti tudi odgovornost.

Kaj ima z vsem tem Borut Pahor "Pahorjeva dediščina raznih kadrovskih komisij, iz katerih naj bi se politika umaknila, ne deluje. Umakne se namreč demokratično izvoljena politika, ki ima odgovornost, na njeno mesto pa stopi politika iz ozadja, ki se ni nikoli preverila na volitvah," pravi Jeretič, nekdanji svetovalec Boruta Pahorja, ko je bil ta predsednik SD. Z zdajšnjim predsednikom republike se je Jeretič sicer razšel po zmagi SD na parlamentarnih volitvah leta 2008.

Nekdanji vodilni politik LDS in Zares, zdaj pa podjetnik, Bogdan Biščak, kadrovsko rešitev za DUTB ocenjuje kot "dvotretjinsko solidno". Dva neizvršna direktorja, nadzornik v NLB Marko Simoneti in predsednik izredne uprave Probanke Imre Balogh, sta sicer pod vplivom guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in finančnega ministra Dušana Mramorja, a vsaj za Simonetija Biščak pravi, da je "sorazmerno neodvisen".

Norosti prodaje premoženja "Vpet je v to okolje in približno ve, katere težave je treba reševati. Upam, da se ne bodo peljale podobne norosti, kot sem jih slutil, da se bodo. Tu mislim na prodajo premoženja DUTB." Bolj kritičen je do imenovanja člana upravnega odbora podjetja Sip Janeza Širovnika, za katerega pravi, da je izbranec gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. "Izkušenj z upravljanjem premoženja očitno nima."

Ko je bolje, da ne narediš nič Paradoks zgodbe o kadrovanju v SDH pa je, da je vlada s tem, ko ni naredila nič, naredila bolje, kot pa če bi imenovala kandidate, ki so se v zadnjem času "vrteli" v javnosti. Pri imenih, ki so bili v igri nazadnje, je bilo sporno to, da so bili skoraj vsi iz državnih podjetij. "Torej iz podjetij, ki so bila v lasti SDH in bi zdaj hčere na nek način nadzorovale mater. To logično pripelje do tega, da si začnejo delati medsebojne zasluge, ko gre za njihova podjetja."

Sramota in domačijska kuhinja Seveda pa ni dobro, da se vse spet začenja znova, saj bodo postopek imenovanja potrdili. "Sramota za koalicijo je, da tega ni bila sposobna speljati. Paradoks je, da je to bolje, kot če bi bila tega sposobna."

Biščak še meni, da bi bilo treba spremeniti zakon, tako da bi razširili sestavo nadzornega sveta in zmanjšali vlogo vlade pri njegovem imenovanju. Del članov bi predlagala vlada, del pa predsednik republike, ki bi bil vezan na nabor imen, ki bi jih predlagala civilna družba. Dokončno bi imena potrdil parlament. "Tako bi zmanjšali možnosti za domačijske igre, bilo bi torej manj možnosti kupčkanja in kuhinje."

Ne spreglejte