Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
6. 9. 2016,
16.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Natisni članek

Peter Gašperšič vlada SMC interpelacija DeSUS Tomaž Gantar Marko Ferluga Tilen Božič

Torek, 6. 9. 2016, 16.03

6 let, 6 mesecev

Kdo od Cerarjevih poslancev je Gašperšiču obrnil hrbet

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

5

Peter Gašperšič minister za infrastrukturo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na interpelaciji ne more računati na podporo celotne poslanske skupine SMC. Marko Ferluga in Tilen Božič bosta glasovala po svoji vesti.

Ta in prihodnji mesec bosta v državnem zboru na sporedu dve interpelaciji. Prvi se bo pred poslanci zagovarjal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, predvidoma oktobra pa ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Podpora obema koalicijskih strank nobenemu od njiju ni samoumevna, do dela Gašperšiča so kritični celo posamezni poslanci največje vlade stranke SMC. Izstopata primorska poslanca Tilen Božič in Marko Ferluga, ki sta zaradi dogajanja v Luki Koper poleti zamrznila članstvo v stranki.

V stranki SD imajo za Gašperšiča nekaj vprašanj glede Luke Koper in koncesij na pomolih. Šele ko bodo dobili jasne odgovore in zagotovila ministra, se bodo odločili, ali ga bodo podprli ali ne, je pred dnevi dejal vodja poslanske skupine Matjaž Han.

Gašperšič v napad za Primorsko

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je pred dnevi napovedal izločitev predora Markovec iz vinjetnega sistema. Gre za potezo, s katero si želi Gašperšič kupiti naklonjenost pred interpelacijo, komentirajo nekateri. Obalni župani so sicer nad tem navdušeni, kot je dejal prvi mož Pirana Peter Bossman, so se vsi trije obalni župani bojevali za izvzem predora iz vinjetnega sistema. Izolska in koprska občina želita območje stare obalne ceste nameniti rekreacijskim vsebinam in turizmu.

"Dokler se stvari okoli Luke Koper ne razjasnijo, moje članstvo v stranki ostaja zamrznjeno," pravi poslanec SMC Marko Ferluga. 
 | Foto: STA , "Dokler se stvari okoli Luke Koper ne razjasnijo, moje članstvo v stranki ostaja zamrznjeno," pravi poslanec SMC Marko Ferluga. Foto: STA ,

Marko Ferluga in Tilen Božič bosta glasovala po lastni presoji

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pred današnjim sestankom Gašperšiča s člani poslanske skupine izrazila pričakovanje, da bo podpora poslancev enotna, a uporniška primorska poslanca ne bosta glasovala enako kot preostali člani. Tako Marko Ferluga kot Tilen Božič imata pomisleke zoper ministra, glasovala pa bosta po lastni presoji.

"Dokler se stvari okoli Luke Koper ne razjasnijo, je moje članstvo v stranki zamrznjeno," nam je še dejal Ferluga, ki je ob tem presenečen nad napovedjo ministra, da bo predor Markovec izvzel iz vinjetnega sistema.

Gantar od Gašperšiča pričakuje konkretne odgovore

Tomaž Gantar se bo po jutrišnjem sestanku z ministrom Gašperšičem odločil, ali ga bo podrl ali ne.  | Foto: Bor Slana Tomaž Gantar se bo po jutrišnjem sestanku z ministrom Gašperšičem odločil, ali ga bo podrl ali ne. Foto: Bor Slana Znotraj stranke DeSUS velja Tomaž Gantar za enega večjih kritikov Gašperšiča. Njegovo potezo, da predor Markovec izloči iz vinjetnega sistema, tako kot Ferluga pozdravlja, zakaj se je tik pred interpelacijo odločil za to potezo, pa prav tako ne želi špekulirati. "Sam sem izločitev predora Markovec iz vinjetnega sistema vseskozi podpiral, ker za to potezo stojijo tako strokovni argumenti kot mednarodne pogodbe." Kot pravi, ta ministrova poteza ne bo vplivala na njegovo odločitev o podpori ali nepodpori ministru.

Poudarja, da bo odločilen jutrišnji dan, ko bodo v poslanski skupini imeli sestanek z ministrom. "Zanj imamo pripravljena števila vprašanje in pričakujem zelo konkretne odgovore, na primer zakaj se je odločil za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji drugega tira. Po razgovoru se bom odločil, ali ga bom podprl ali ne," pravi Gantar. Na vprašanje, ali je v stranki pričakovati enotno podporo Gašperšiču Gantar, odgovarja, da obstaja precejšnja verjetnost, da ne.

Zakaj je podpora interpelaciji SDS proti Kolar Celarčevi malo verjetna

Morebitna uspešna interpelacija zoper ministrico Milojko Kolar Celarc bi še bolj zaustavila napovedano zdravstveno reformo, česar si trenutno nihče ne želi. | Foto: Bojan Puhek Morebitna uspešna interpelacija zoper ministrico Milojko Kolar Celarc bi še bolj zaustavila napovedano zdravstveno reformo, česar si trenutno nihče ne želi. Foto: Bojan Puhek Kritik do ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc ne skrivajo v koalicijskih SD in DeSUS, kjer pričakujejo, da bo jasno odgovorila na očitke iz interpelacije, ki jo je vložila SDS. Kljub vsemu je podpora interpelaciji malo verjetna. Poglejmo, zakaj. Vizija zdravstva SD in DeSUS je drugačna od vizije desnosredinskih strank, ki se zavzemata za več zasebne pobude v javnem zdravstvu. Gre torej za ideološki razkorak, poleg tega bi morebitna interpelacija še bolj zaustavila napovedano zdravstveno reformo, česar si trenutno nihče ne želi. Tudi zato so v stranki SD dali ministrici čas do konca leta, da predstavi obljubljene reforme.

Opozicija tekmuje, kdo bo prvi

Trenja znotraj koalicije in nizka javnomnenjska podpora vladi (po anketi Vox Populi je avgusta delo vlade kot negativno ocenilo dobrih 60 odstotkov vprašanih), bi morala biti voda na mlin opoziciji, a niso. Tudi desnica se ukvarja sama s sabo in za lastni primat, na kar nakazuje delovanje največje opozicijske stranke SDS, ki je v zadnjih mesecih ostala brez dveh poslancev, Andreja Čuša in Zvonka Laha. SDS je z vložitvijo interpelacije proti ministrici za zdravje prehitela NSi, ki tako ravnanje SDS razume kot pomanjkanje idej. V SDS jim odgovarjajo, da v njihovi stranki več delajo in manj govorijo. V NSi so se naposled odločili, da bodo podprli interpelacijo SDS.  

Ne spreglejte