Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
14.23

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Primc SKD SLS

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 14.23

4 mesece, 1 teden

Kdo je Aleš Primc, ki nas bo, kot kaže, že tretjič peljal na referendum?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sovodja koalicije Za otroke gre!, filozof, politik, viden "vztrajnik" pred vrhovnim sodiščem. Bilanca na referendumih, ki jih je organiziral, je 2:0 v njegovo korist.

Mama mu je vedno govorila, naj se raje drži zadaj, naj ne izstopa. Predvsem pa, da naj se čim prej sprijazni, da pravice na tem svetu ni. Ni je poslušal. Nikoli oz. že od vrtca dalje ni dopuščal krivic – ne sebi ne drugim.

Ljubljančan z dolenjskimi koreninami Kot otrok je ves prosti čas preživljal na kolesu, ko se je preganjal po ljubljanskem Štepanjskem naselju, se igral s frnikolami, staršem in učiteljem pa marsikatero zagodel. Kot srednješolec se je malo zresnil, vedno ga je zelo zanimala zgodovina.

Kljub temu se je odločil za študij filozofije in bil resen študent, ki je prebral vse, kar je bilo treba, in še več. Diplomiral je leta 1996 na temo Problem duhovnih znanosti pri Diltheyju, Heideggru in Gadamerju.

Iz SKD v SLS, danes "zamrznjen" S politiko ni odlašal. Že pri dvajsetih letih je bil dejaven v podmladku Slovenskih krščanskih demokratov, pozneje je postal tudi njihov predsednik. Po letu 2000 je presedlal v SLS, kjer je nekaj let vodil ljubljanski mestni odbor. Pozneje je postal predsednik glavnega odbora SLS, a je leta 2008 s tega položaja odstopil.

Trdil je namreč, da takratni predsednik Bojan Šrot ni delal v interesu stranke, ampak v interesu svojega brata Boška (takrat predsednika uprave Pivovarne Laško). Dejal je, da bi se ob besedah svojega predsednika najraje skril. Zaradi soglasne podpore, ki jo je odbor izkazal Bojanu Šrotu, se je sam raje odstranil. Njegovo članstvo v SLS je zdaj zamrznjeno, ker je tako menda v civilnodružbeni sferi lahko bolj svoboden in se ukvarja z vsebino.

Državni uslužbenec Kruh si služi na ministrstvu za kmetijstvo, v agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, kjer dela kot nadzornik na oddelku za izvedbo kontrol ukrepov razvoja podeželja in kmetijskih trgov. Čeprav je ob vseh njegovih družbenopolitičnih aktivnostih komaj verjetno, da v službi nima neopravičenih izostankov, odgovorni zatrjujejo, da so njegovi delovni rezultati primerljivi z rezultati sodelavcev.

Civilnodružbeni maratonec S športom se Primc ne ukvarja, je pa civilnodružbeni maratonec, ki je svoj tek začel s kampanjo za referendum proti biomedicinskemu oplojevanju samskih žensk in bil uspešen. Odločno se je uprl igralništvu v Sloveniji, slišali smo ga tudi, ko je šlo za mejo s Hrvaško. Aktiviral se je tudi ob poskusu dekriminalizacije prostitucije v Sloveniji.

Ko se je začela saga z družinskim zakonikom, je okrog sebe zbral podobno misleče ljudi in jih združil v Civilno iniciativo za družino in pravice otrok, s katero je mobiliziral velik del države. V rekordnem času je zbral podpise v podporo referendumu in preprečil sprejetje zakonika.

Od ustanovitve Odbora za človekove pravice in temeljne svoboščine, tako imenovanega Odbora 2014, ga redno videvamo na shodih za demokratizacijo sodnega sistema. Ob ponovnem odprtju vprašanja o družinski zakonodaji si je Primc rekel: "Ponovi vajo." Koalicija Za otroke gre! je v enem tednu pod pobudo za razpis referenduma zbrala več kot 80 tisoč podpisov, danes pa so začeli zbirati podpise pod zahtevo za sklic referenduma.

Časa za hobije menda nima, njegov šport so njegovi otroci. Kljub vsem aktivnostim pa je napisal tudi knjige o Janezu Evangelistu Kreku, Jakobu Prašnikarju, Ivanu Omanu ter knjigo ob 20. obletnici Slovenske kmečke zveze.

Svojih otrok dvema moškima ali dvema ženskama noče dati Zakaj vse to počne? Ker čuti odgovornost, pravi. Ker misli, da je tako prav. Aktivnostim glede družinske zakonodaje se posveča predvsem zato, ker ima rad svoje otroke.

"Ne predstavljam si, da bi, če se nama z ženo kaj zgodi, najini otroci šli k dvema moškima ali dvema ženskama. Ne predstavljam si niti, da se bom moral, če bo ta zakon obveljal, z učitelji boriti, ko bodo otroke prepričevali, naj spremenijo spol ali eksperimentirajo s svojo spolno usmerjenostjo. Raje preprečim te stvari."

"Slovenija potrebuje človeka, ki bi si upal povedati in narediti, kar je treba" Na očitke, da je taliban, zadrtež, klerofašist, psihopat, odgovarja, da ima rad vse ljudi. Čeprav vedno bolj ugotavlja, da je imela njegova mama prav, ko je govorila, da pravice na tem svetu ni, sam vztraja. Predvsem zato, ker je prepričan, da so naši predniki tvegali življenja za vrednote in ideale, v katere so verjeli, pa se niso ustavili. Zgled mu je predvsem Janez Evangelist Krek, ker naj bi utelešal tisto, kar Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje: človeka, ki bi si upal povedati in narediti, kar je treba.

Čeprav se je v mladosti navduševal nad skupino Guns N' Roses, je 3. marca organiziral shod z imenom Dan Ljubezni, na katerem pa znane evrovizijske pesmi niso zavrteli. Organizatorji pravijo, da je šlo za shod Ljubezni z veliko začetnico, tiste, ki je gibalo sveta.

Krivic, ki se dogajajo malemu človeku, ne prenese. Tudi ko smo ga povprašali po najljubšem avtomobilu, je odgovoril, da bo vedno vozil take, v katerih ne bo zardeval, če se bo peljal mimo kakšnega brezdomca ali reveža.

Po pisanju nekega satiričnega portala je v času, ko je bil Janša zaprt, shujšal 40 kilogramov. Zanika, a pravi, da bi bilo dobro.

Ne spreglejte