SiolNET. Novice Slovenija
7,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo bo stopil v čevlje Boruta Pahorja? #video

7,24

termometer

Pred slabim mesecem dni smo državljani izbirali, kdo bo vodil novo vlado in kdo nas bo zastopal v državnem zboru, zdaj pa so pred vrati že nove predsedniške volitve. Kandidature še nihče ni napovedal, a pojavljajo se ugibanja o nekaterih imenih. V tekmo naj bi se podal kočevski župan Vladimir Prebilič, med mogočimi kandidati se pojavljata evropska poslanka Ljudmila Novak in podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos Marko. 

Predsednik države ima večinoma le protokolarno funkcijo. Kljub temu, v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami, v Sloveniji predsednika ne voli parlament, ampak neposredno volivci. Zdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju se mandat izteče med letom, o novem predsedniku republike bomo državljani odločali oktobra 2022. 

Čeprav kandidature še ni napovedal nihče, se že pojavljajo nekatera imena, ki bi se lahko potegovala za predsedniški stolček. "Največ ugibanj je zagotovo v prid Marti Kos Marko, podpredsednici Gibanja Svoboda. Visoko je kotirala, ni kandidirala za poslansko funkcijo, prav tako se je odrekla ministrski in preostalim visokim funkcijam v vladi. Pričakovana je njena kandidatura," je pojasnil politični novinar Dela Uroš Esih.

K uspešnosti Kos Markove bi lahko pripomogla tudi uspešnost stranke na parlamentarnih volitvah. Iz stranke GS izhaja predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, najverjetnejši predsednik vlade pa bo postal predsednik GS Robert Golob. "Lahko se zgodi, da bo vso zakonodajno in izvršilno sfero oblasti obvladovala ista stranka, seveda, če bo na volitvah zmagala Marta Kos Marko," je dejal Esih in dodal, da bi to lahko porušilo ravnovesje med različnimi vejami oblasti. 

Ob tem je politolog Miro Haček poudaril, da bi bilo najbolje, če kandidat sploh ne bi bil politik. 

Vladimir Prebilič Novice Kočevski župan Vladimir Prebilič naj bi kandidiral za predsednika države Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič Novice Klakočar Zupančičeva prvič na obisku pri Pahorju #foto Gleb, 10 let, Ukrajina Novice BBC v Sloveniji: desetletni Gleb bo nastopal za predsednika Pahorja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin