Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2008,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2008, 13.43

8 let

Kazni za prekrške v cestnem prometu bodo višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na seji odbora za promet so razpravljali o amandmajih k predlogu novele zakona o varnosti cestnega prometa.

Amandma, ki ga je predlagala opozicija in črta iz zakona predlagano pristojnost redarjev za nadziranje prometa, je bil zavrnjen. Prav tako niso bili sprejeti amandmaji, ki bi znižali določene kazni za prekrške. Po noveli zakona se v tretji točki redarjem dodaja pristojnosti, da urejajo in nadzirajo promet na cestah v naselju in da opravljajo radarski nadzor prometa. S tem se niso strinjali opozicijski poslanci in tudi župani. "V situaciji, kjer stvari niso jasno določene, se lahko odgovornost prenaša iz enega na drugega," je dejal poslanec LDS Milan Petek. Po njegovem mnenju bi imela policija v tem primeru alibi in se izgovarjala, da so bili za določeno neopravljeno zadevo odgovorni redarji.

Koalicija: Ne prelaga se pristojnosti s policije na redarstvo

Očitki na ta člen zakona so bili še, da bi se s tem občinam prepuščalo preveliko odgovornost. Poleg tega po mnenju opozicije vse občine nimajo niti sredstev za nabavo določene opreme. Kot so pojasnili koalicijski poslanci, pa ta zakon le določa, da imajo redarji tudi možnost urejanja, in da se zato s tem ne prelaga pristojnosti s policije na redarstvo.

Razprava na odboru je potekala tudi glede amandmaja o znižanju predlaganih kazni v noveli zakona, ki so jih predlagali opozicijski poslanci iz SD in Zares. Odločitev za zvišanje denarne kazni se jim zdi nezadovoljiv ukrep, saj "represija ne pomaga".

Zares: Zakon bi moral spodbujati izobraževanje

V Zares so mnenja, da bi bilo v tem primeru bolje povečati število kazenskih točk. Po njihovem bo oseba brez vozniške kulture, ki pa ima dovolj denarja za hiter in močan avto, prekrške delala še naprej. Zakon bi tako moral spodbujati izobraževanje in ponovno preverjanje znanja. Glede na trenutne razmere se poslanski skupini Zares zdijo obstoječe kazni dovolj velik represiven ukrep.

V koalicijskih strankah so spremembe utemeljevali z dejstvom, da imajo tudi v tujini visoke kazni in da je pri nas potrebno na tem področju ukrepati. V Sloveniji ljudje premalo spoštujejo predpise tudi zaradi nižjih kazni, menijo v koaliciji. Poleg tega kazni po njihovem mnenju niso socialna kategorija, saj se govori o kršitvah zakona. Poudarili so, da se kazni višajo samo pri najhujših kršitvah zakona.

Kazni za nekatere se bodo povišale tudi do 200-odstotkov

Po glasovanju tudi amandmaji za znižanje predlaganih kazni niso bili sprejeti. Tako bodo, v kolikor bo zakon sprejet tudi v državnem zboru, kazni za prometne prekrške občutno višje. Kazni za nekatere prekrške se bodo namreč povišale za 150 do 200-odstotkov.

Odbor za promet je na koncu z osmimi glasovi za zakon podprl predlagano novelo zakona o varnosti cestnega prometa.

Ne spreglejte