Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
7.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 7.00

7 let, 12 mesecev

Kazni za nekatere prometne prekrške nižje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kazni za nekatere prekrške v cestnem prometu so nižje. Začela je namreč veljati novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki med drugim znižuje globe za določene prekoračitve hitrosti.

Med drugim se znižuje kazen za prekoračitev hitrosti na območju umirjenega prometa za deset kilometrov na uro s 300 evrov na 80, ukinja se tudi izrek kazni treh kazenskih točk. Kazen za prekoračitev hitrosti, ki je nižja od petih kilometrov na uro, bo le 40 evrov.

Prekoračitev hitrosti v naselju do vključno deset kilometrov na uro bo voznike sedaj stala stala 80 evrov (prej 100). Prekoračitev hitrosti med deset in dvajset kilometri na uro je za 50 evrov "cenejša", torej kazen znaša 250 evrov.

Nižje kazni tudi za prekrške na avtocestah Z novelo se znižujejo tudi nekatere prekoračitve hitrosti na hitrih cestah in avtocestah. Pred uveljavitvijo novele je bila kazen za prekoračitev hitrosti do dvajset kilometrov na uro 60 evrov, sedaj pa bo ta 40. Kazen za prekoračitev hitrosti do trideset kilometrov na uro je bila doslej 120 evrov, po novem pa bo 80 evrov. Vožnja, ki je od predpisane hitrejša za štirideset kilometrov na uro, se je "pocenila" za 40 evrov, prekoračitev hitrosti za do petdeset kilometrov na uro pa za 50 evrov.

Eno največjih znižanj kazni velja za prekršek pravne osebe pri odgovornosti ob sumu prometne nesreče. Gre za primere, ko pravna oseba sumi, da opravlja storitve na vozilu, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči, v kateri je bil nekdo poškodovan ali je umrl, povzročitelj pa je s kraja pobegnil. Kazen se je z osmih tisočakov znižala na 2400 evrov.

"Prometna nesreča z majhno poškodbo" Po novem se uvaja tudi pojem prometna nesreča z majhno poškodbo. Pri nesrečah, kjer gre za manjšo materialno škodo, lahko policist pod določenimi pogoji odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov. To naj bi omogočilo, da se udeleženci sami sporazumejo, policija pa je razbremenjena dela v številnih manjših primerih.

Kazni za najhujše prekrške, kot je vožnja pod vplivom alkohola ali vožnja v nasprotno smer, ostajajo iste.

Ne spreglejte