Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 12.22

8 let

Kazenski ovadbi zoper podpisnike novinarske peticije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina šestih državljanov je na tožilstvo v Ljubljani vložila kazenski ovadbi zoper avtorje in podpisnike dveh novinarskih peticij, je povedal eden od vlagateljev Marjan Cerar.

Po Cerarjevih besedah ovadbi temeljita na dveh členih kazenskega zakonika. Prvi je 170. člen, ki kot kaznivo dejanje opredeljuje dejanje, "ko nekdo o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično". Drugi pa je 174. člen, ki prepoveduje sramotitev države Slovenije. Avtorja skupaj s podpisniki blatila Slovenijo v tujini Po njegovih besedah so vlagatelji ovadb prepričani, da sta njihova avtorja in podpisnika s svojimi neresničnimi izjavami blatila državo Slovenijo v tujini in škodila njenemu dobremu imenu. To so vlagatelji zapisali tudi v izjave, ki so jih predložili ovadbam. V njih so še zapisali, da so trditve o medijski cenzuri v Sloveniji v obeh peticijah popolnoma neresnične.

Ovadba temelji tudi na treh študijah

Ovadbi po navedbah Cerarja temeljita tudi na treh študijah, ki so jo na temo pritiskov na medije naredile nekatere znanstvene in civilno-družbene ustanove. Prva je študija z naslovom Raziskava medijske svobode in avtonomnosti medijskega prostora v letu 2007, ki jo je naredila Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Druga je raziskava z naslovom Stanje medijskega pluralizma v Sloveniji, ki jo je pripravil Inštitut za razvojne in strateške analize v Ljubljani. Tretja pa raziskava Mirovnega inštituta, ki je proučila delovanje RTV Slovenija po sprejetju novega zakona o RTV Slovenija.

Z vložitvijo ovadb se je po besedah Cerarja naloga vlagateljev končala, zato je vse kar se bo dogajalo v nadaljevanju odvisno od državnega tožilstva. Ta lahko ovadbi zavrže ali pa postopek nadaljuje. Cerar, ki verjame v pravno državo, upa, da bo tožilec postopek nadaljeval.

Kazenski zakonik predvideva tudi zapor do dveh let

Kazenski zakonik sicer za dejanja, ki jih avtorjema in podpisnikom obeh peticij očitajo vlagatelji, poleg denarnih kazni predvideva tudi zapor do dveh let.

Ovadbi so poleg Cerarja vložili še Beno Pehani, Janko Koštomaj, Martina Bukovec, Simona Luckmann in Ive Stanič. Cerar je sicer nekdanji direktor Belinke in kandidat za predsednika države na predsedniški volitvah leta 1997.

Ne spreglejte