Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
20.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

21

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 20.17

5 let, 1 mesec

Kazenska ovadba zaradi makete drugega tira #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

21

Policija je prejela kazensko ovadbo zaradi posla z maketo drugega železniškega tira DivačaKoper. Nataša Pelko, glavna akterka razkritih obremenilnih dopisovanj o maketi, pa krivdo za afero vali na takratnega vodjo projekta Jureta Lebna, zdaj ministra za okolje.

Na policijo je bila vložena kazenska ovadba zoper Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir, je poročala POP TV.

Od objave elektronskega dopisovanja jim naklonjenost javnosti upada

Po objavi elektronskih dopisovanj, povezanih z afero, in še prej, po odstopu vlade, javno mnenje stranki SMC ni naklonjeno, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Ugibanjem, ali je šlo za državni denar, ki je po ovinkih pristal v stranki, se je pridružila še ena uganka. Da je v kampanji za maketo in s tem SMC pristal celo evropski denar.

SMC naklonjenost v zadnjem času močno upada. Po podatkih Mediane bi nekoč največja stranka pri nas z 2,5 odstotka podpore trenutno celo izpadla iz parlamenta.

Miro Cerar po vseh aferah poskuša popraviti vtis in vse po vrsti zanika. Najprej, da stranka SMC nikoli ni bila nezakonito financirana in nikoli ni sodelovala z agencijo Futura, stopil je tudi v bran okoljskemu ministru Juretu Lebnu, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Referendumsko kampanjo je organizirala prav Futura

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Cerarju se za zdaj pridružuje premier Marjan Šarec, ki verjame njegovi presoji in Lebnu zaupa. A dejstvo je, da SMC z drugim tirom nima sreče  ne nazadnje je zaradi referenduma Cerar celo odstopil z mesta predsednika vlade.

Referendumsko kampanjo je organizirala prav Futura DDB, tista Futura, ki je v kabinet takratnega premierja Cerarja osem dni pred objavo razpisa poslala okvirno ceno storitev za promocijo drugega tira. Na razpisu za komunikacijske storitve so nato zmagali prav oni.

"V tistem času je Futura sodelovala s pomočjo pri referendumu in zato je bla tudi vključena v celoten postopek," je dejal Leben.

Futura: S stranko SMC nismo sodelovali

Branijo se tudi v Futuri. "S stranko SMC nismo nikoli sodelovali in vsakršno nakazovanje na povezave med nami je neresnično. Nismo sodelovali pri oblikovanju razpisov, še najmanj jih narekovali," je Planetu odgovoril Vital Verlič, direktor Future.

A zdaj se pojavlja novo vprašanje: je bila Futura, ki je maja letos od Direkcije za infrastrukturo prejela nekaj manj kot 103 tisoč evrov, financirana prek Evropske unije? Ta je namreč dala denar za izvlečni tir.

Drugi tir maketa | Foto: STA , Foto: STA ,

Nekaj več kot 1,2 kilometra dolg tir bo v času do gradnje drugega tira na vsem odseku med Divačo in Koprom omogočal skoraj milijon ton več prepeljanega tovora letno.

V SMC trdijo, da maketa ostaja neplačana

Na direkciji pa so, kot kaže, želeli stvar malce obrniti in evropski denar, namenjen za javnosti skoraj neznan izvlečni tir, uporabiti za vso promocijo drugega tira.

Na ministrstvu so zapisali: Promocija je upravičen strošek samo pri projektu izvlečni tir. Vse vsebine je treba vezati na izvlečni tir kot začetek drugega tira.

A v SMC še vedno trdijo, da je maketa ostala neplačana.

"Kar je zelo pomembno, je to, da nismo izplačali še nobenega denarja, torej davkoplačevalci pri tem niso bili čisto nič oškodovani," je aprila lani dejal Cerar.

Javila se je Nataša Pelko

Ali je to res, bo pokazala preiskava. Na policiji pravijo, da ta še traja in da zadeve ne smejo komentirati.

Oglasila pa se je Nataša Pelko, nekdanja piarovka ministrstva, na katero tako Leben kot Topolko prelagata vso odgovornost. Dejala je, da ne bo dajala izjav, dokler teče postopek, na vprašanje, ali je sama v postopku, pa je odgovorila, da ne ve.

Ne spreglejte