Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
13.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Senko Pličanič gostilna As

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 13.09

4 leta, 7 mesecev

Kateri minister v vladi Alenke Bratušek je bil največji zapravljivec?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanji minister za pravosodje Senko Pličanič je službeno najraje jedel v ljubljanski gostilni As, kjer so pomemben del stroškov predstavljale alkoholne pijače, kupoval pa si je tudi cigarete.

Info hiša je v okviru projekta Naš denar, naše informacije preverila porabo proračunskega denarja v času vlade Alenke Bratušek. Nepravilnosti pri porabi denarja za reprezentanco so ugotavljali na ministrstvu za obrambo, finančnem ministrstvu, ministrstvu za šolstvo in šport, kulturnem ministrstvu, zunanjem ministrstvu in pravosodnem ministrstvu.

V projektu, ki sta ga finančno podprla veleposlaništvo Velike Britanije in Severne Irske, so v letu in pol mandata Alenke Bratušek največ nepravilnosti odkrili na ministrstvu za pravosodje, ki ga je vodil takratni minister Senko Pličanič.

6.800 evrov za kosila v gostilni AS Četudi iz dokumentacije, ki so jo v Info hiši prejeli od ministrstev, ni vselej točno označeno, ali je šlo za delovni sestanek ali delovno kosilo, po številu dejanskih kosil med ministri močno odstopa prav Pličanič.

Pravosodni minister je imel namreč v tem obdobju v gostilni Vila As več kot 70 delovnih sestankov oziroma delovnih kosil, na katerih sta bili več kot štiridesetkrat prisotni samo dve osebi.

"Ob pregledovanju računov v oči bode dejstvo, da pomemben del stroškov delovnih sestankov oziroma kosil v Vili As predstavljajo alkoholne pijače. Med njimi je bila očitno najbolj priljubljena Malvazija As, takoj za njo pa Rose Batič. Tudi če sta bili na sestanku oziroma kosilu le dve osebi, sta ti dve osebi naročili buteljke vina in ne vina na kozarec. Včasih so udeleženci sestanka oziroma kosila v Vili As potrebovali tudi kaj močnejšega. Recimo pijače Jack Daniels, Chivas Regal, Aperol spritz … Od vin na kozarec pa so najpogosteje pili dišeči traminec Steyer," so zapisali v Info hiši, katere ustanoviteljica je Nataša Pirc Musar.

Na službene stroške kupoval tudi cigarete Iz podatkov je razvidno, da je bil reden udeleženec teh sestankov tudi kadilec, saj so na službeno kartico v gostilni As nekajkrat kupili tudi cigarete Marlboro v vrednosti 3,70 evra. V primerjavi z drugimi ministri oziroma ministrstvi gre za precej odstopajočo prakso delovnih sestankov oziroma delovnih kosil v tako imenovani abonirani restavraciji.

Preostale restavracije, v katerih se je porabljala reprezentanca ministrstva za pravosodje (Moderna kulinarika, Terme Krka, JGZ Brdo, Terme Čatež), niso tako zelo zanimive, saj je šlo očitno za različna službena srečanja, ki so bila pospremljena z alkoholom. Stroški za alkoholne pijače so v nekaterih restavracijah dosegli skoraj tretjino računa.

To se je zgodilo v primeru računa Terme Krka iz januarja 2014. Od skupnega zneska 1.857 evrov je na alkoholne pijače odpadlo kar 517 evrov.

Na finančnem ministrstvu so radi dobro spali Skupne uvodne ugotovitve so, da so na ministrstvu za finance radi spali v dragih hotelih, ki stanejo tudi 300 evrov na noč, da so na vseh ministrstvih zelo nedosledni pri spoštovanju uredbe o stroških reprezentance, tako glede navajanja vrste dogodka, ki upravičuje porabo sredstev za reprezentanco, kot tudi glede navajanja števila udeležencev dogodka, omejitev porabe na osebo in predvsem glede porabe sredstev reprezentance za alkoholne pijače.

Na finančnem ministrstvu pri stroških nočitev niso skoparili, tudi če je šlo za državnega sekretarja oziroma direktorja direktorata. Tako so stroški nočitve za generalnega direktorja Direktorata za zakladništvo Marjana Divjaka znašali 890 evrov za tri noči, za državnega sekretarja Matija Mavka 900 evrov za tri noči in 1.154 evrov za štiri noči v hotelu v Washingtonu. V istem terminu in v istem hotelu je za 1.193 evrov bival tudi minister Uroš Čufer.

Drugod odklonov od pričakovanega ni bilo Na preostalih ministrstvih razen zelo površnega evidentiranja stroškov reprezentance, o čemer v Info hiši sklepajo iz manjkajočih naročilnic, niso zaznali odklonov od pričakovanega.

"To lahko pomeni, da je vse v skladu s predpisi, pričakovanji in pravo mero, lahko pa pomeni, da je dokumentacija tako pomanjkljiva, da dejanskega stanja ni mogoče z gotovostjo ugotoviti," so še zapisali.

Ne spreglejte