Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
14.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katarina Kresal

Četrtek, 15. 12. 2011, 14.58

7 let, 12 mesecev

Katarina Kresal je nepreklicno odstopila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Katarina Kresal je odstopila z mesta predsednice LDS. Tako so zapisali na Twitter računu stranke LDS. S stranke so še sporočili, da je odstopil tudi podpredsednik LDS Borut Cink.

Kot je katarina Kresalova dejala v izjavi za medije, je z odstopom omogočila, da se začne nek pravi konkurenčni boj za novo vodstvo LDS. Sicer pa, kot pravi, ostaja politično aktivna in tudi v LDS.

"Očitno so se volivci letos odločali po principu, kdo je najverjetnejši zmagovalec" "Svet LDS danes razpravlja o rezultatu volitev, kjer nismo dosegli rezultata, ki smo si ga želeli ali pričakovali. Očitno so se volivci letos odločali po principu, kdo je najverjetnejši zmagovalec. Žal smo plačali hud davek za to ceno," je med sejo sveta LDS v izjavi za medije dejala Kresalova.

V razvoju stranke je treba po njenem mnenju dati "priložnost in prostor vsem tistim ljudem, ki želijo sodelovati". "In prav je, da tudi sama naredim prvi korak v tej smeri in prostor za te ljudi," je v zvezi s svojim odstopom dejala Kresalova.

Kresalova o kandidaturi za ljubljansko županjo ne razmišlja Dodaja pa, da ostaja aktivna v politiki. "V teh nekaj letih, kar sem vodila LDS, je politika postala pomemben del mojega življenja, veliko sem se naučila v njej in tudi veliko sem lahko naredila v njej," je pojasnila. Sicer ne bo več imela nobene vidnejše politične funkcije, a to, kot poudarja, ni edini pogoj, če želiš delati dobro v politiki. Kot napoveduje, bo namreč našla način, kako lahko zagovarja in brani "temeljne vrednote svobode, solidarnosti in spoštovanja različnosti, za katere sem se borila, ko sem bila predsednica". Dodala je še, da o kandidaturi za ljubljansko županjo ne razmišlja.

Volilni kongres predviden za februar ali marec O imenih za njenega naslednika po njenih navedbah na svetu stranke še ni bilo govora. Prav tako tudi sama še ni slišala nobenega predloga, saj se bodo postopki evidentiranja kandidatov šele začeli. V stranki bodo namreč zdaj sklicali volilni kongres, ki bo predvidoma februarja ali marca prihodnje leto. Do takrat bo Kresalova še vodila stranko, je povedala.

Zalar: Kresalova je izjemna političarka So se pa na seji pojavljali pozivi Kresalovi, naj vnovič kandidira. "Danes je bilo kar nekaj članov sveta, ki smo jo pozvali, naj razmisli, da ponovno kandidira za mesto predsednice, ko bodo stekli volilni postopki," je v izjavi za medije dejal Aleš Zalar, edini minister iz vrst LDS v vladi, ki opravlja tekoče posle. Po njegovem mnenju je Kresalova še enkrat več dokazala, da je izjemna političarka.

Nasprotno pa predsednik sveta stranke Anton Anderlič meni, da je nenavadno, da bi Kresalovo nagovarjal ali pa podpiral na tej poti, če je bila to poteza, kot je dejala sama, "za možnost drugim". Po njegovih besedah je razpoloženje na seji izražalo, da je treba ob dogodkih, kot je izpad stranke iz parlamenta, kritično presoditi in tudi sprejeti objektivno odgovornost za nosilce najvišjih funkcij.

Tako Zalar, ki pravi, da ne misli kandidirati za vodstvene funkcije, tudi Anderlič zatrjuje, da o tem ni razmišljal in tudi zdaj ne razmišlja.

Anderlič: Položaj je zelo resen Kot je Anderlič dejal po seji, je položaj "zelo resen, kajti ko po tako dolgi in bogati zgodovini stranke izpadeš iz parlamenta, potem je to sporočilo volivcev zelo zgovorno". Svet je bil po njegovih besedah danes enoten - "da ima liberalna demokracija dovolj potenciala, volje, predvsem pa zelo jasne usmeritve, kako te liberalne ideje nadaljevati naprej".

"Kje smo in kako naprej?" Na seji, ki še traja, po njenih besedah govorijo predvsem o tem, kje so in kako naprej. Kot pravi, razprava teče o tem, da se je vredno boriti za LDS in da so liberalne vrednote tiste, ki jih Slovenija potrebuje. Ob tem je poudarila, da LDS ostaja parlamentarna stranka, saj iz njihovih vrst prihaja evropski poslanec Jelko Kacin.

Odstopil tudi podpredsednik stranke Borut Cink Na seji je poleg Kresalove odstopil tudi podpredsednik stranke Borut Cink, prav tako pa je svoj odstop podal generalni sekretar stranke Uroš Petohleb, čigar funkcija je vezana na predsednika stranke.

Svet LDS se je sestal z namenom ocene rezultatov volitev, na katerih je LDS po neuradnih izidih Državne volilne komisije prejela 1,48 odstotka glasov.

Ne spreglejte