Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
13.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

GH Holding

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 13.54

7 let, 12 mesecev

Kartelno dogovarjanje pri gradnji mariborske urgence? "To je nesmisel," odgovarja Miklavčič.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Agencija za varstvo konkurence je ugotovila kartelno dogovarjanje GH Holdinga, Tamesa in Begrada pri javnem naročilu gradnje mariborske urgence, pišejo današnje Finance.

Postopek omenjene agencije zoper še dve sprva osumljeni podjetji, SGP Pomgrad in Kolektor Koling, je bil po informacijah časnika ustavljen.

Na agenciji vsebine odločbe za zdaj še ne razkrivajo, saj je še niso prevzele vse stranke v postopku, so pa za časnik potrdili, da so 21. maja izdali odločbo in končali postopek o ugotavljanju kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence v postopku oddaje javnega naročila gradbenih in obrtniških del za mariborsko urgenco.

Kot pišejo Finance, naj bi bilo v odločbi ugotovljeno, da so se omenjena podjetja pri tem poslu sporazumela in dogovorjeno oddala ponudbe ter sodelovala pri izvajanju predmeta javnega naročila, s čimer so posredno ali neposredno določala prodajno ceno.

Miklavčič: Sklep je nesmiseln, gremo na sodišče

"Pri tej odločbi so preprosto zamenjali horizontalno povezovanje podjetij, ki je povsem običajno, s kartelnim dogovarjanjem," nam je povedal predsednik upravnega odbora GH Holdinga Blaž Miklavčič in dodal, da bodo zaplet reševali na sodišču: "Na takšnih nesmislih je zgrajen ta sklep, da gremo mirne vesti na sodišče, kjer bomo dokazali svoj prav."

Kot primer slabega upravljanja ministrstva za zdravje je Miklavčič navedel še zaplet pri dodatnih stroških, ki jih je GH Holding zaračunal naročniku gradnje mariborske urgence. Gre za 150 tisoč evrov, to so bili po Miklavčičevih besedah stroški, ki so nastali zaradi trimesečnega čakanja na začetek gradnje: "Tik pred zdajci se je naročnik spomnil, da je pozabil naročiti strokovni nadzor. Medtem ko so na ministrstvu za zdravje izbirali nadzornika, so nas pustili čakati tri mesece z vso opremo, žerjavi, gradbenimi stroji, delavci …"

Takratnega ministra za zdravje Tomaža Gantarja so tudi kazensko ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja, prijava na AVK pa je po Miklavčičevem mnenju tudi neke vrste maščevanje za to.

Ne spreglejte