Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 10. 2014,
16.21

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jožef Petrovič Miro Cerar DZS Mladinska knjiga

Petek, 17. 10. 2014, 16.21

2 leti, 10 mesecev

Gospodarski minister Jožef Petrovič odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jožef Petrovič je nepreklicno odstopil z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Odnesli so ga posli pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom v času, ko je bil v DZS.

"Po premisleku in pogovoru s predsednikom vlade sem se odločil, da danes nepreklicno odstopam," je dejal Jožef Petrovič.

"Nisem storil dejanj, ki se mi očitajo v medijih" Kot je povedal, odstopa ni podal zato, ker bi menil, da je v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da "bom lahko v miru dokazal, da nisem storil dejanj, ki se mi očitajo v medijih".

Nikoli ni bil obveščen, da je stranka v kakršnem koli postopku pred Agencijo za varstvo konkurence ali organi pregona. Tako sklepa, da odločba agencije zato ni bila naslovljena nanj. "Ker z njo nisem seznanjen, je ne morem komentirati," je dejal. Zatrdil je, da so bile vse pogodbe podpisane ob soglasju pravne službe družbe, v kateri je bil zaposlen.

"Odstopam, ker želim tej vladi, da bo lahko v teh težkih trenutkih v miru delala," je povedal.

Cerar je odstop sprejel z obžalovanjem Premier Miro Cerar je njegov odstop sprejel z "obžalovanjem". "Predsednik vlade izraža trdno prepričanje, da bo minister Petrovič tudi uradno dokazal, da ni prišlo do očitanega nezakonitega poslovanja," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Židan: Ne moremo si privoščiti, da v takšnih resorjih nimamo odgovornih ljudi Predsednik koalicijske SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan pričakuje, da bo Cerar po odstopu Petroviča čim prej predstavil kakovostne kandidate. Kot izpostavlja Židan, je vlada zdaj ostala tako brez gospodarskega ministra kot tudi ministrice, odgovorne za kohezijo. Oba resorja sta zelo pomembna pri gospodarski rasti, zato si ne moremo privoščiti, da v takšnih resorjih nimamo odgovornih ljudi, nam je še povedal Židan.

Karla Erjavca, prvaka koalicijske DeSUS, nismo uspeli priklicati.

Šlo naj bi za kartelne dogovore Agencija za varstvo konkurence je za družbe DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux ugotovila, da so od sredine 2007 do konca leta 2012 kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. V DZS je bil takrat podpisnik posla Petrovič.

DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux so v sredo prejele odločbo Javne agencije RS za varstvo konkurence, da so se med junijem 2007 do novembrom 2012 pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom in drugim organom javne uprave nedopustno dogovarjale.

Po ugotovitvah agencije so usklajeno ravnale pri delitvi javnih naročil in oddaje prikrojenih ponudb in določanja prodajnih cen ter drugih pogojev za dobavo pisarniškega materiala, s čimer so kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz DZS.

Odločba ni pravnomočna, sledi upravni spor Kot je v četrtek poročala TV Slovenija, je bil podpisnik sporne pogodbe v imenu DZS njen takratni divizijski direktor Petrovič. V DZS so ob tem poudarili, da odločba agencije ni pravnomočna in da bodo zoper njo sprožili upravni spor. Enako ravnanje je pričakovati tudi od Mladinske knjige trgovine in družbe Extra Lux. Te so namreč v navedenem obdobju oddale skupno ponudbo pri javnem naročilu.

Kot so pojasnili v DZS, je šlo tedaj za zelo obsežen in zahteven javni razpis, ki je obsegal dobavo pisarniškega materiala izredno velikemu številu pravnih oseb, lokacij in različnih dostavnih naslovov. Podjetja so zato oddala skupno prijavo in v notarski obliki sklenila pogodbo o skupnem nastopu, ki so jo ob prijavi na javni razpis tudi predložila naročniku oziroma tedanjemu ministrstvu za javno upravo.

Ne spreglejte