Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković Pozitivna Slovenija kandidatura

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 18.55

8 let

Kandidatura ali izstop Jankovića iz PS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanskemu županu in ustanovitelju Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću se izteka čas za odločitev o kandidaturi za predsednika PS. Za danes napovedano novinarsko konferenco je prestavil na jutri.

Popoldne je pri predsednici vlade Alenki Bratušek potekal sestanek ožjega vrha Pozitivne Slovenije, ki so se ga udeležili podpredsednika PS Robert Golob in Maša Kociper, vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer ter ministra Roman Jakič in Tina Komel. Izjav po sestanku niso dajali. Med novinarji je zaokrožila tudi informacija, da naj bi se Janković, ki naj bi se nagibal h kandidaturi za predsednika PS, sestal z Bratuškovo, a ga po naših informacijah v vladno palačo ni bilo.

Dogajanje v deželi bo spremljala iz Srbije Bratuškova se je iz vladne palače odpravila v Beograd, kjer se bo na povabilo predsednika srbske Ivice Dačića mudila na dvodnevnem obisku. Tako bo jutrišnjo Jankovićevo sporočilo o kandidaturi spremljala iz tujine.

Urnik kandidacijskega postopka do kongresa PS 19. oktobra predvideva, da mora 12 evidentiranih kandidatov za predsednika do srede do polnoči dati soglasje o kandidaturi. Predvidoma v četrtek bo izvršni odbor določil kandidatno listo, na kateri bo zagotovo predsednica vlade in predsedujoča PS Alenka Bratušek, medtem ko Janković odločitve še ni sporočil.

Prepevanje refrena "nisem se še odločil" Ljubljanski župan je imel za danes ob 12. uri napovedano redno novinarsko konferenco, na kateri bi lahko slišali refren zadnjih tednov "nisem se še odločil" ali pa bi Janković vendarle presekal ugibanja o svoji kandidaturi. A iz Jankovićevega kabineta so danes sporočili, da je novinarska konferenca prestavljena na jutri, razloga za prestavitev pa niso pojasnili. Dejali so nam le, da so se tako odločili. Konec preteklega tedna se je sicer ožje vodstvo stranke sestalo z Jankovićem, a dogovora o prihodnosti stranke (še) niso dosegli.

Šahiranje s štirimi možnostmi Bo Janković začel odprt boj z Bratuškovo, ki lahko pripelje tudi do razpada vlade? Se bo, zase neznačilno, umaknil in ne bo dal soglasja? Je mogoč scenarij ponovno odlašanje in odločitev tik pred kongresom z morebitnim umikom soglasja? Ali pa se bo Janković odločil za izstop iz PS in novo politično pot? O teh scenarijih smo govorili s tremi "veterani" politične scene na levici.

Iskrenost bo rešila vse Nekdanji generalni sekretar in izvršni direktor LDS ter sekretar Zaresa Bogdan Biščak pravi, da je bilo v javnosti mogoče slišati tako možnost Jankovićeve kandidature kot tudi izstopa iz PS. "Oboje je mogoče. Bolj verjetno je, da ne bo kandidiral. Ali bo v primeru, da ne kandidira za predsednika, izstopil, pa je odvisno od tega, kako iskreni so pogovori v stranki. Če bi bila odločitev, da ne kandidira, skupna, bi se morda odločil tudi, da ne bo izstopil iz PS," pravi Biščak, ki v Zaresu nima več vodilne funkcije, je pa direktor Korpusa, podjetja, ki za PS opravlja storitve strateškega in komunikacijskega svetovanja.

Mučne in nekoristne stvari Biščak predvideva, da bodo pri Jankoviću racionalni argumenti, da zaradi politične stabilnosti ne kandidira, prevladali nad njegovim občutkom, da bi "šle stvari predvsem v stranki na boljše, če bi kandidiral". To je sicer Biščakova domneva, saj se Janković še ni dokončno izrekel. Modro in pametno bi bilo, da bi v stranki to vprašanje čim prej razčistili, saj je "dilema za ljudi znotraj stranke mučna, za stranko pa gotovo nekoristna".

Krvaveča Pozitivna Slovenija Evropski poslanec iz vrst LDS in nekdanji predsednik te stranke Jelko Kacin pravi, da je razplet težko napovedovati. "Dejstvo pa je, da predčasne volitve ne ustrezajo nikomur. Vsakdo se zaveda, da bi moral prevzeti težko vlogo vajeti v vladi in bi tisti trenutek začel krvaveti, tako kot zdaj krvavi PS."

Pragmatična Pozitivna Slovenija Kacin ne želi podrobneje komentirati dogajanja, saj tisti, ki so zdaj prepoznavni v PS, večinoma prihajajo iz LDS iz časov, ko je bila najmočnejša stranka. "Nisem tisti, ki bi smel razpredati o tem, kako se bodo vedli v prihodnje. Gotovo pa se bodo vedli tako kot doslej – pragmatično."

Bridke izkušnje Kacin je ocenil še Jankovićevo dosedanjo politiko. "Glede na svoje osebnostne poteze in samopromocijo je bil že tolikokrat presenečen nad odzivom javnosti glede svojega političnega početja, da ne bo ogrožal ne vlade in ne stranke. Učil se je na bridkih izkušnjah in mislim, da so bila ta spoznanja dovolj dragocena, da ne bo v prihodnje potegnil potez, ki bi bile v škodo njemu, še bolj pa stranki."

Turbulence in šahovski skakač Dolgoletni poslanec in vodja poslanske skupine LDS ter zdajšnji predsednik te zunajparlamentarne stranke Tone Anderlič ne verjame, da bi Janković začel ustanavljanje nove stranke. Hkrati meni, da je z vsakim dnem, ko se ne odloči o kandidaturi, manj možnosti, da se bo zanjo odločil.

Glede na bogate izkušnje, ki jih ima iz "turbulenc" v LDS, pa Anderlič meni, da bi v stranki najraje videli, da razmere ne bi bile negotove. "Nihče ne želi postaviti svojega skakača na to določen položaj, če se izrazim šahovsko. Zabava me, ko gledam, kako nekateri mislijo, da bodo zelo uspešni v življenju, če bodo v pravem trenutku skočili na vlak, ki bo peljal v pravo smer, jim nekaj zagotovil."

Ne spreglejte