Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2011,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija Afganistan

Nedelja, 20. 11. 2011, 7.11

8 let

Kandidatne liste o Sloveniji v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji se krešejo mnenja, ali naj Slovenija še vztraja v Natovi misiji v Afganistanu ali naj jo predčasno prekine.

Mnenja o tem vprašanju niso bila enotna niti v vladi Boruta Pahorja. A prezgoden odhod, ki ga Nato načrtuje do konca leta 2014, bi ogrozil ugled Slovenije v zavezništvu in načel njeno kredibilnost, opozarjajo nekateri.

Stranke smo povprašali, kakšno je njihovo stališče do sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah, še posebej v Afganistanu in ali podpirajo umik ali vztrajanje v tej državi. Če podpirajo umik, pa nas je zanimalo, kako bi to pojasnili zaveznikom v Natu.

SD Umik Slovenije bi moral potekati v dogovoru z zavezniki in na način, ki ne bo ogrozil miru ne le v bližnji, pač pa tudi v širši okolici, menijo. Sicer pa si Slovenija kot odgovorna članica Združenih narodov po svojih močeh prizadeva uresničevati resolucije, ki jih ta organizacija sprejema v prizadevanjih za svetovni mir in varnost, poudarjajo.

SDS Opozarjajo, da misije potekajo v skladu z dogovori v zavezništvu ter da se mednarodna kredibilnost in ugled vsake države merita tudi glede na to, kako in v kakšni meri spoštuje svoje dogovore in zaveze. Ni pričakovati, da bi s hitrim in neusklajenim umikom iz Afganistana dosegli pozitivne učinke za Slovenijo, poudarjajo.

Zares Slovenija bi po njihovem mnenju morala postati aktivna predvsem na področju humanitarnega, razvojnega in civilno-vojaškega sodelovanja ter okoljskih groženj, ne bi pa smela sodelovati v spornih misijah. Prizadevali si bodo za predčasen umik iz Afganistana. To je napovedala in že začela večina držav, tako posebna pojasnila zaveznikom niso potrebna, menijo.

DeSUS Prevzete obveznosti je treba izpolniti, poudarjajo. Vseeno pa se zavzemajo za umik iz Afganistana, ki mora tudi sam kaj narediti za ureditev razmer in najti skupni jezik s talibani. Dolgotrajna prisotnost tujih vojaških sil ni produktivna in nas preveč stane, poudarjajo.

SNS Po njihovem mnenju slovenski vojaki ne bi smeli sodelovali v vojaških misijah izven EU, če pa je to nujno zaradi članstva v mednarodnih organizacijah, naj sodelujejo zgolj v akcijah, ki so jih odobrili ZN. V takšnih primerih pa bi morala ta organizacija kriti tudi vse stroške vojakov za misijo, menijo.

SLS Slovenija se mora zavzemati za varnost in stabilnost tudi skozi aktivno vključevanje v Natove operacije, saj je sprejela določene zaveze in obveznosti, poudarjajo. Nalogo v Afganistanu je treba dokončati, vendar bo treba biti vmes izredno pozoren, ali se operacija bliža zastavljenemu cilju.

LDS Podpirajo umik iz Afganistana, ki pa mora biti nadzorovan in usklajen s partnerji v Natu in ZN. Bi pa lahko nadaljevali sodelovanje civilnih strokovnjakov ob podpori afganistanskih oblasti, menijo.

Demokratična stranka dela Slovenija naj sodeluje samo v tistih mednarodnih operacijah, ki jih potrdijo ZN, pravijo. Kljub temu da so tudi operacijo Isaf v Afganistanu podprli ZN, pa so proti nadaljnjemu sodelovanju Slovenije v njej.

Državljanska lista Gregorja Viranta Slovenska vojska je pomemben dejavnik slovenske suverenosti, zavezništvo pa je ključno za varnost države, poudarjajo. V okviru zavezništva je treba prevzemati tudi obveznosti sodelovanja v mednarodnih misijah, še dodajajo, o sami misiji v Afganistanu pa se podrobneje niso izrekali.

Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija Slovensko vojsko bi iz Afganistana umaknili že v prvem letu mandata nove vlade. Zavezniki v Natu bodo to razumeli, saj je tudi med njimi strinjanje, da se prenese odgovornost za varnost v tej državi na lokalne oblasti, menijo.

Nova Slovenija Slovenija mora spoštovati zaveze, ki jih je dala mednarodni skupnosti in Natu, poudarjajo. Zato se bo Slovenija iz Afganistana umaknila, ko bo zveza Nato zaključila svojo operacijo, dodajajo.

Stranka enakih možnosti Ne le, da se zavzemajo za umik iz Afganistana, ampak zagovarjajo tudi izstop iz Nata in umik iz vseh mednarodnih operacij. Zaveznikom bi pojasnili, da se Slovenija zavzema za mir in spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstva. Preprosto in enostavno, pravijo.

Stranka mladih - zeleni Evrope Pričakujejo takojšen umik iz bojišč Afganistana in menijo, da bi morala Slovenija iz Nata izstopiti. Predvsem da slovenski vojaki ne bodo primorani ubijati in umirati pod tujimi ukazi, na bojiščih tujih vojn, zgolj zaradi zadovoljevanja interesov tujih sil, pravijo.

Stranka slovenskega naroda Dokler bo Slovenija v Natu, umik slovenskih vojakov iz Afganistana ni mogoč. Vojaški poklic je nekaterim vojakom tudi izziv, ne samo služba za preživetje družine. Tem vojakom pa je potrebno omogočiti sodelovanje v mirovnih operacijah, menijo.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS Tudi v tej stranki se zavzemajo za izstop Slovenije iz Nata. To je preživeta organizacija in vstop vanjo je bila napaka, menijo. O samem sodelovanju v Afganistanu pa se niso izrekli.

Zeleni Slovenije Slovenija bi se morala s hitrimi pogajanji čim prej umakniti iz Afganistana, v zameno pa bi lahko okrepila prisotnost z zdravstveno službo in ekipami za razminiranje na področju Balkana, menijo.

V tematskih prispevkih so navedena stališča vseh tistih kandidatnih list, ki na volitvah kandidirajo v vsaj polovici volilnih enot. Vrstni red parlamentarnih strank je določen glede na njihov uspeh na državnozborskih volitvah 2008, neparlamentarne stranke pa navajamo po abecednem vrstnem redu. Stranka Gibanje za Slovenijo nam odgovorov na zastavljena vprašanja ni posredovala.

Ne spreglejte