Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2011,
15.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boštjan Šoba izročitev Kanada

Torek, 19. 7. 2011, 15.46

7 let, 12 mesecev

Kanada bo Sloveniji izročila Boštjana Šobo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za pravosodje je v petek, 15. julija, prejelo odločbo kanadskega ministrstva za pravosodje, da se dovoli predaja Boštjana Šobe Sloveniji, so potrdili na omenjenem ministrstvu.

Šobi so sodili zaradi zlorabe položaja. Predaja mora biti zaradi zakonsko predpisanih rokov po kanadski zakonodaji izpeljana do 28. avgusta.

V Kanado je zbežal pred šestimi leti

Šoba je zbežal v Kanado leta 2005, ko so njemu in nekdanjemu sekretarju na gospodarskem ministrstvu Borisu Šuštarju ter še šestim soobdolžencem sodili zaradi zlorabe položaja.

S pritožbami je želel preprečiti izročitev Kanadski policisti so ga avgusta 2007 prijeli na podlagi tiralice, vendar so ga po treh mesecih izpustili. Nato so ga znova prijeli februarja 2009. Kanadsko pristojno sodišče in ministrstvo za pravosodje sta izročitev dovolila, a je Šoba poskušal s pritožbami doseči, da ga ne bi izročili Sloveniji.

Predaja mora biti izvedena do konca avgusta

Odločitev o tem, da se izročitev dovoli, je sedaj dokončna, pojasnjujejo na ministrstvu. Predaja mora biti izvedena do konca avgusta, o čemer je ministrstvo že obvestilo Interpol Ljubljana in sodišče. Ker v konkretni zadevi ne gre za deportacijo, ampak izročitev, bodo Šobo v Kanadi prevzeli slovenski policisti, navajajo na ministrstvu.

O natančnem datumu predaje bo ministrstvo za pravosodje obveščeno potem, ko se bodo o njem dogovorili slovenski in kanadski policisti.

O točnem datumu predaje se bodo še dogovorili

V nadaljevanju postopek poteka tako, da se pristojni organ Slovenije, to je policija oz. Interpol, dogovori neposredno s s kanadsko policijo o konkretnem datumu predaje. Ta je odvisen od tega, kdaj uspejo urediti vse potrebno za prevoz imenovanega iz Kanade v Slovenijo.

Podatka o tem, koliko časa je bil oz. bo Šoba v izročitvenem priporu, na ministrstvu še nimajo, ker bo celoten čas odvisen od datuma predaje. O tem bo ministrstvo obveščeno ob predaji, so še zapisali.

Ne spreglejte