Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
16.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miro Cerar vlada

Četrtek, 25. 2. 2016, 16.24

6 let, 6 mesecev

Kakšne cilje si je zadala ekipa Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je na današnji seji potrdila prednostne naloge, ki jih bo izvajala v letošnjem letu. To so med drugim uravnotežene javne finance, izgradnja drugega železniškega tira in mini davčna reforma.

Javne finance Na področju javnih financ si bo vlada po besedah Cerarja prizadevala za bolj pregledno in učinkovito javno porabo, pravičneje namerava razporediti tudi davčna bremena, za kar pripravlja t. i. mini davčno reformo. Spodbujati namerava zaposlovanje, zlasti mladih, ter povezovanje med gospodarstvom in znanostjo.

Drugi tir in tretja razvojna os Vlada ima v načrtu "intenzivne korake" za gradnjo drugega železniškega tira, inventivno pa se pripravlja tudi na gradnjo tretje razvojne osi. Pri tem imajo po besedah Cerarja za gradnjo drugega tira jasno strategijo, "saj si ne smemo privoščiti, da bi šli v avanture, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Teš 6".

Krajše čakalne vrste Na področju zdravstva vlada po Cerarjevih besedah načrtuje premike v smeri zdravstvene reforme. Predsednik vlade pričakuje, da se bodo že jeseni ali pozimi znatno skrajšale čakalne dobe. Intenzivno delajo tudi na izboljšanju vodenja v zdravstvu in pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim želijo pomoč starejšim narediti bolj dostopno.

Migrantska kriza Na področju varnosti osrednja naloga ostaja obvladovanje migracij. "Tu je za vlado ključno, da ob humanitarnem pristopu še naprej zagotavljamo varnost državljanov," je dejal. Hkrati s tem se namerava vlada po njegovih besedah dodatno vključevati v iskanje evropske rešitve za migrantsko krizo.

Prej do pravice na sodišču Na področju pravosodja so po besedah premierja nekatere zakonske spremembe v sklepni fazi, nekateri zakoni pa že gredo v državni zbor. "Cilj je, da bo sojenje potekalo v razumnih rokih ter da bodo ljudje in podjetja pravočasno prišli do pravice na sodišču," je dejal.

Varovanje okolja Veliko aktivnosti v letošnjem letu bo po besedah Cerarja tudi na področju varovanja okolja, "kjer se bo vse stekalo v to, da bomo skušali preprečevati vse, kar onesnažuje okolje v Sloveniji". Pri tem se nameravajo usmeriti v obnovljive vire energije in energetske obnove stavb.

Ne spreglejte