Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
19.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

3

Slovenija Evropska unija

Natisni članek

Četrtek, 2. 5. 2019, 19.25

5 let, 2 meseca

Kako smo Slovenci danes ponosni na evropsko državljanstvo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

3

Mineva 15 let, odkar se je Evropski uniji pridružilo deset držav, med njimi tudi Slovenija. Do zdaj smo z evropskimi milijoni sofinancirali 10 tisoč projektov. Pri črpanju sredstev v obdobju kohezijske politike pa smo od leta 2014 do 2020 počrpali zgolj 20 odstotkov.

eu, evropska zastava
Novice Kaj nam je dala EU - pa se tega morda niti ne zavedamo #video

Kljub temu Slovenci od Evropske unije še vedno dobimo več, kot pa prispevamo v skupno blagajno. Življenjski standard se je od vstopa izboljšal. Ekipa Planet TV pa je na slovenskih ulicah preverjala, kako ponosni smo na "evropsko državljanstvo". 

Nezadovoljstvo na področju sodstva in zdravstva

Predvsem na področju sodstva in zdravstva se ljudje čutijo zapostavljene, je povedal aktualni evropski poslanec Lojze Peterle, ki je po aktivnosti v EU parlamentu zasedel 601. mesto, zadnje med slovenskimi evropskimi poslanci. "Če dolgo čakaš v čakalni vrsti ali imaš občutek, da v sodstvu niso vsi enako obravnavani, potem si utemeljeno kritičen do lastne države," je pojasnil. 

Čeprav primerjava slovenskega zdravstva z drugimi v EU vztrajno kaže na zlato sredino, večkrat poklekne ravno pred izzivi organizacije v zdravstvu.

"Standard je boljši, vendar denarja ni več toliko, kot ga je bilo. Samo živimo pa res lahko bolje, ker so nam odprte meje in lahko gremo, kamor hočemo," je dejala ena izmed sodelujočih v anketi. 

Meje so odprte, brezposelnost je najnižja do zdaj, bruto plača se je zvišala za skoraj 600 evrov. Standard se je izboljšal. Pa vendar to po mnenju vprašanih ni dovolj. "Najbolj me v Evropski uniji motijo sredstva, tudi naši oblastniki niso sposobni programov speljati tako, da bi jih dobro počrpali," je pojasnil vprašani gospod.

Kritičen tudi Jelinčič

"Pojdite na obrobne kraje, kot so Štajerska, Kozjansko ali zaledje Primorske, in boste videli, kaj je Evropska unija naredila," je razlagal nosilec liste SNS za Evropske volitve Zmago Jelinčič.

Z njegovim stališčem pa se ni strinjala evropska poslanka Tanja Fajon. "Če pogledamo vsako vas ali mesto po Sloveniji, lahko rečemo, da so kanalizacija in vodovod, šole ter bolnišnice sofinancirane s pomočjo evropskih sredstev," je rekla. 

poletni koktajl
Novice Evropska unija bo prepovedala plastične krožnike in slamice

 

Ne spreglejte