Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milan Brglez Borut Pahor Miro Cerar

Torek, 6. 1. 2015, 14.45

8 let

Kaj so koledniki prinesli našim politikom (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najpomembnejša naloga kolednikov je oznanitev novice o Jezusovem rojstvu, poleg tega pa prinašajo luč miru in veselja ter dobro voljo in blagoslov za novo leto.

Predsednik DZ Milan Brglez je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije, ki v okviru Trikraljevske akcije zbirajo sredstva za pomoč pri gradnji dveh šol na Madagaskarju, rehabilitacijskega centra v Ukrajini in šolskega centra v Etiopiji. Lani so zbrali več kot 362 tisoč evrov in jih namenili razvojnim projektom slovenskih misijonarjev.

"Stari običaj koledovanja je bil razširjen po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne" Direktor Papeških misijonskih družb Stane Kerin je v nagovoru ob sprejemu pojasnil, da je koledniška akcija do današnjega krščanskega praznika svetih treh kraljev potekala v približno 340 slovenskih župnijah. "Stari običaj koledovanja je bil razširjen po vsej Sloveniji vse do druge svetovne vojne," je povedal in dejal, da so nekdaj številni koledniki z leti postali redkost, a je misijonsko središče običaj začelo obujati in to počne 21. leto.

Po njegovih besedah je najpomembnejša naloga kolednikov oznanitev novice o Jezusovem rojstvu, poleg tega pa prinašajo luč miru in veselja ter dobro voljo in blagoslov za novo leto. Še posebej pomemben je namen solidarnosti, je povedal Kerin in dejal, da koledniki vsako leto opozarjajo na nepravično porazdeljenost dobrin po svetu.

To je tisto, kar potrebujemo Brglez je v nagovoru dejal, da ga veseli, da so v misijonskem središču skupaj obudili običaj kolednikov in mu dali novo vsebino. "Solidarnostna nota, ki je del tega novega sporočila, je tisto, kar potrebujemo v Sloveniji in v svetu," je povedal in dodal, da ga veseli, da lahko na ta način začnejo novo leto.

Kolednike sta danes sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar.

Borut Pahor in Miro Cerar sta se zahvalila kolednikom Iz urada predsednika republike so sporočili, da se je Pahor kolednikom zahvalil, ker ohranjajo tradicijo, ki po njegovem mnenju nosi pomembno sporočilo skrbi drug za drugega. Zahvalil se jim je tudi, ker so prinesli zamisli in plemenite ideje ter ker misel solidarnosti prenašajo od hiše do hiše in od institucije do institucije.

Tudi Cerar se je kolednikom zahvalil za njihove dobrodelne napore. Kot je dejal, s tem dokazujemo, da znamo Slovenci z dobrodelnostjo seči celo preko meja naše države, so sporočili iz premierovega kabineta.

Ne spreglejte