Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 6. 2014,
10.14

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum arhivi

Četrtek, 5. 6. 2014, 10.14

5 let, 1 mesec

Kaj morate vedeti o referendumu o arhivih?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Referendum o arhivski noveli bo 19. referendum v samostojni Sloveniji in prvi, ki bo potekal po novih pravilih.

5. junija 2011 so volivke in volivci zavrnili spremembe zakona o arhivih, ki jih je pripravila vlada Boruta Pahorja. V nedeljo pa bomo odločali o usodi arhivske novele, ki jo je pripravila vlada Alenke Bratušek. Poglejmo nekaj dejstev, ki zaznamujejo tokratni referendum.

Kdo so predlagatelji referenduma? Podpise za začetek postopka za razpis referenduma o arhivski noveli je vložila skupina državljanov s prvopodpisano poslanko SDS Evo Irgl. S tem so v največji opozicijski stranki dobili zeleno luč za zbiranje potrebnih 40 tisoč podpisov volivcev za razpis referenduma. Zbrali so jih več kot 46 tisoč.

Kako se glasi referendumsko vprašanje? Vprašanje, ki se daje na referendum, se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?"

Glasuje se tako, da se obkroži beseda "ZA" ali beseda "PROTI".

Kaj pomeni glas "ZA" in kaj glas "PROTI"? Z obkroženim glasom "ZA" podpirate uveljavitev novelo zakona o arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je na predlog vlade državni zbor sprejel januarja letos.

Z obkroženim glasom "PROTI" ste proti uveljavitvi novele zakona o arhivih (ZVDAGA-A) (predlog skupine državljanov s prvopodpisano Evo Irgl).

Kdaj bo referendum uspel? Da je zakon na referendumu zavrnjen, po novem ni več dovolj, da na njem proti zakonu glasuje večina volivcev, pač pa mora ta večina predstavljati tudi vsaj petino vseh volilnih upravičencev, kar pomeni, da mora za padec zakona glasovati okoli 340 tisoč volivcev.

Zakaj bo referendum ravno 8. junija? Odlok o razpisu referenduma na 8. junija je sprejel DZ. V SDS se s to odločitvijo niso strinjali, zato je Irglova vložila ustavno pritožbo, češ da je DZ z odločitvijo, da bodo morali volivke in volivci po evropskih volitvah v razmiku dveh tednov dvakrat na volišča, namenoma storil vse, da bo udeležba na zakonodajnem referendumu čim manjša. Ustavno sodišče je ustavno pritožbo zavrnilo.

Pred tem je sicer ustavno sodišče en odlok, ki je predvideval, da bi referendum potekal 4. maja, že razveljavilo. Ustavno sodišče je takrat ocenilo, da bi referendum po prvomajskih praznikih volivcem otežil uresničevanje volilne pravice.

Kdo so nasprotniki in kdo podporniki novele? Arhivski noveli najbolj nasprotujejo v stranki SDS ter raziskovalca arhivskega gradiva Igor Omerza in Roman Leljak, med podporniki zakona pa sta med drugim vlada, ki opravlja tekoče posle, ter direktor Arhiva Bojan Cvelfar.

Ne spreglejte