SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je v ZDA uspelo našim mladim znanstvenikom?

0,60

termometer

Ekipa mladih slovenskih raziskovalcev se je konec oktobra udeležila prestižnega tekmovanja neprofitne organizacije iGEM v ZDA, na katerem so zasedli prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka.

iGEM je prestižno tekmovanje za mlade raziskovalce, ki se ga je letos v Bostonu udeležilo rekordnih 300 ekip. Na Kemijskem inštitutu so se odločili, da mladim raziskovalcem omogočijo sodelovanje na tekmovanju v okviru Sklada Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti, s katerim želi Kemijski inštitut podpirati najbolj prodorne in motivirane mlade raziskovalce z izvirnimi idejami.

Kaj je uspelo slovenski ekipi?

Ekipa Kemijskega inštituta, ki se je udeležila tekmovanja iGEM pod vodstvom Romana Jerale, se je lotila enega največjih izzivov sintezne biologije, katerega cilj je spremeniti obstoječe organizme tako, da bodo opravljali nove, človeku koristne naloge.

Povečali so hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo zdajšnji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund. Za pravilno delovanje organizma je namreč pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je na primer koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur lahko že prepozno, pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu.

Bodo lahko pomagali bolnikom s Parkinsonovo boleznijo?

Najpomembnejša novost projekta pa je, da so naredili celice, občutljive na dotik ali stimulacijo z ultrazvokom, kar pomeni, da bi lahko uravnavali tudi delovanje celic v notranjosti telesa. "Želimo si, da bi na podoben način lahko vplivali na celice v možganih, s čimer bi morda lahko pomagali bolnikom s Parkinsonovo boleznijo brez potrebe po operaciji, ali da bi sprožili hitro izločanje inzulina, kar bi v prihodnosti lahko pomagalo osebam z diabetesom," je pojasnil Jerala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin