Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
23. 4. 2020,
14.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

14

Natisni članek

plače vlada minister premier

Četrtek, 23. 4. 2020, 14.26

4 leta

Kaj je res in kaj ne: so si ministri res dvignili plače za 35 odstotkov?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

14

Plače slovenske vlade so že nekaj časa vroča tema, zlasti v času epidemije novega koronavirusa, ki bo tako ali drugače vplivala na marsikoga. V SAB opozarjajo, da bi si ministri lahko povišali plače za 35 odstotkov, kar minister za javno upravo Boštjan Koritnik zavrača.

Predsednik vlade je na ustanovni seji ministrom določil plače v najvišjem plačnem razredu, ki ga sistem plač v javnem sektorju omogoča za ministre in ga je v prejšnjem mandatu imel finančni minister Andrej Bertoncelj. Pozneje pa so s protikoronskim paketom znižali funkcionarskih plače za 30 odstotkov. To vključuje tudi premierja in ministre ter druge politične funkcionarje, izpuščeni so le sodniki, ki imajo plače urejene s posebnim zakonom.

Prve plače na novih položajih so premier Janez Janša in ministri dobili 3. aprila. Izplačila takrat še niso upoštevala 30-odstotnega znižanja, prav tako pa na položajih niso bili celoten mesec, ampak le nekaj več kot polovico.

Janša (na položaju premierja od 3. marca) je tako dobil 5.7530,60 evra, vendar bo moral, tako kot preostali ministri in politični funkcionarji, razliko vrniti. Kot smo poročali, se bo to zgodilo pri naslednji plači.

SAB najprej obtožila, potem se "popravila"

Stranka SAB je na Twitterju vlado obtožila, da so si ministri najprej plače dvignili za osem odstotkov, nato si jih spustili za 30 odstotkov, zdaj pa si jih bodo prek kriznega dodatka znova dvignili za 35 odstotkov.

Njihove navedbe je zanikal minister za javno upravo Boštjan Koritnik in dejal, da gre za popolno laž. "Nihče od ministrov ni dobil izplačanega dodatka za delo v kriznih razmerah," je zapisal Koritnik in dodal, da izplačila tudi ne bi bilo mogoče izvesti kar sredi meseca.

V SAB so pozneje na novinarski konferenci predstavili podrobnosti in nekoliko popravili izjavo. Če so prej trdili, da je bil dodatek že izplačan, so se zdaj popravili, da še ni bil, vendar še bo.

"Izplačila dodatka še ni bilo, toda to ne pomeni, da dodatek ne bo izplačan za nazaj," so sporočili. Sklicujejo se na dokument, iz katerega je razvidno, da lahko funkcionarji oziroma direktor prejmejo 35 odstotkov bruto urne postavke osnovne plače.

Najvišja prejemka za ministra, ki nadaljujeta svoj mandat

Ob premierju sta pet tisoč evrov bruto presegla še ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki je na položaju ostala še iz prejšnje vlade, in minister za infrastrukturo ter vodja SMC Zdravko Počivalšek. Drugi novi ministri pa so dobili okrog tri tisoč evrov bruto.

Nekdanji premier Marjan Šarec je za marec za polovico meseca še dobil premiersko plačo, druga polovica pa je na ravni poslanca v državnem zboru. Marčevska plača je bila tudi prva, ki so jo nekateri dobili kot nadomestila za nekdanje položaje, ki so jih zasedali.

Več o tem:

Karel Erjavec. Alenka Bratušek.
Novice Več za Erjavca, manj za Bratuškovo in Kučana

Kdo je upravičen do nadomestila?

Poslanci in nekateri drugi funkcionarji imajo po prenehanju mandata pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer za največ pol leta. To pravico lahko izkoristijo tisti poslanci, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Izjemoma je mogoče to pravico podaljšati še za šest mesecev. Nadomestilo, ker ne moreta dobiti nove zaposlitve, sta že dobila nekdanji obrambni minister Karl Erjavec in zdravstveni minister Aleš Šabeder.

Marjan Šarec
Novice Toliko znaša prva poslanska plača Marjana Šarca
Ne spreglejte