Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
17.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Violeta Bulc Evropska komisija

Torek, 14. 10. 2014, 17.55

6 let, 7 mesecev

Juncker naj bi Bulčevi dodelil resor za promet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je podpredsednico slovenske vlade Violeto Bulc potrdil kot kandidatko za evropsko komisarko.

"Po pogovoru z Violeto Bulc pozivam članice EU, naj jo dodajo na seznam uradnih komisarskih kandidatov," je sporočil prek Twitterja. Juncker je sicer prvi pogovor z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko označil kot odličen. Na vprašanje, kateri resor bo dobila, pa je odgovoril, da bo njegova odločitev znana v sredo.

Podpredsednik za energetsko unijo zdaj Slovak? Viri blizu Junckerja so medtem povedali, da Juncker razmišlja o tem, da bi Bulčevi dodelil resor za promet. V tem primeru naj bi Slovak Maroš Šefčovič, sedanji kandidat za komisarja za promet in prostor, prevzel položaj podpredsednika za energetsko unijo.

Bulčevi naj bi sicer Juncker dodelil le področje za promet, ne pa tudi za prostor. Za zdaj ni znano, kaj naj bi naredili s pristojnostmi za prostor.

V tem primeru bi bili po navedbah virov v Bruslju potrebni dve dodatni zaslišanji v Evropskem parlamentu.

Bulčeva: Pogovor z Junckerjem je bil zelo prijateljski Pogovor z Junckerjem je bil zelo prijateljski, sproščen in konstruktiven, energija je bila zelo dobra, je po srečanju povedala slovenska kandidatka Violeta Bulc, ki je bila s sestankom zelo zadovoljna.

Junckerja so po njenih besedah v približno 45-minutnem pogovoru zanimali predvsem njene izkušnje, značajske lastnosti in način razmišljanja. "O tem sva se največ pogovarjala," je povedala.

O nadaljnjih korakih ni želela ugibati "Vse odločitve v povezavi z mojim imenovanjem bo posredoval on v sredo, kot je že sporočil tudi vam," je dejala. Bulčeva je sicer poudarila, da je res prijetno presenečena, ker so bili vsi njeni dosedanji pogovori v Bruslju, tudi v Evropskem parlamentu, zelo konstruktivni, prijateljski in odprti. "Vsi si želijo, da se stvar čim uspešneje konča in da komisija čim hitreje začne svoje delo," je povedala.

Bulčeva: Juncker v svoji ekipi želi ljudi, ki znajo voditi Na vprašanje, kakšna komisarka želi biti, je Bulčeva odgovorila, da je bil Juncker zelo jasen, da želi v svoji ekipi ljudi, ki znajo voditi in delovati v duhu vse njegove strategije za prihodnost Evrope.

Na vprašanje, ali so ji namignili, kdaj bi lahko bilo njeno zaslišanje v Evropskem parlamentu, pa je odgovorila, da ne ve ničesar, saj se o tem še pogovarjajo. Tudi odločitev o tem pričakuje v sredo.

To je bilo sicer njuno prvo, spoznavno srečanje. Sestanek Junckerja in Bulčeve, ki je bil predviden ob 18. uri, se je začel s približno 45-minutnim zamikom.

Juncker bo zdaj ustrezno osvežil seznam komisarskih kandidatov in ga poslal v potrditev članicam unije. Te o seznamu odločajo s kvalificirano večino, predviden je pisni postopek.

Juncker naj bi se sicer takoj po pogovoru z Bulčevo že sestal tudi z glavnimi igralci v Evropskem parlamentu, s predsednikom parlamenta Martinom Schulzem, z vodjo politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfredom Webrom in vodjo skupine evropskih socialistov (S&D) Giannijem Pittello.

Pri Junckerju že vseskozi poudarjajo, da so v stalnem in tesnem stiku z vodstvom Evropskega parlamenta in slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, želijo si, da bi našli široko sprejemljiv dogovor o slovenskem primeru, ki je zdaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju Junckerjeve ekipe.

"Juncker ne bo skakal brez padala" "Juncker ne bo skakal brez padala. To bi bil samomor," so pomen tesnih stikov bodočega predsednika komisije z vodstvom Evropskega parlamenta ponazorili viri v Bruslju.

Neuradno so v pričakovanju pogovora Junckerja in Bulčeve opozarjali na možnost, da tudi nova slovenska kandidatka dobi položaj podpredsednice za energetsko unijo, ki je bil namenjen Alenki Bratušek, saj tako ne bi bilo potrebnih veliko drugih sprememb v Junckerjevi ekipi.

Zaradi zapletov s slovensko kandidaturo je vse bolj verjetna zamuda pri začetku delovanja nove komisije, ki je predviden za 1. november. Vse bolj verjetno je, da parlament o Junckerjevi ekipi ne bo glasoval 22. oktobra, kot je bilo sprva načrtovano.

Če bo šlo vse gladko, morajo evropski poslanci po Junckerjevem blagoslovu, potrditvi osveženega seznama in dodelitvi komisarskega položaja Bulčevi določiti datum zaslišanja nove slovenske kandidatke. Neuradno omenjajo, da bo zaslišanje zelo verjetno šele novembra.

Ne spreglejte