Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2011,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2011, 21.03

8 let

Jerovšek očita opustitev ravnanja ob smrti Slovenke pri Hotizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanec SDS Jožef Jerovšek je na seji DZ slovenskim organom očital, da so ob smrti ženske pri Hotizi opustili dolžno ravnanje.

Zanimalo ga je, kdo bo prevzel odgovornost in zakaj pristojni ne podajo poročila o ravnanju resornih organov. Ministra Katarina Kresal in Aleš Zalar sta zatrdila, da so pristojni ravnali v skladu z ustaljeno prakso.

"To pomeni razprodajo slovenskega ozemlja" Jerovšek je poudaril, da naj bi navodila, ki so "botrovala odstopu od izvajanja jurisdikcije nad slovenskim ozemljem", prišla iz Ljubljane. To po njegovem de facto pomeni razprodajo slovenskega nacionalnega ozemlja. Poslanec je še vprašal, ali so slovenski državni organi zavestno omogočili izdelavo prejudica meje v korist Hrvaške, ki ga bo Hrvaška s pridom izkoristila v arbitražnem procesu. Zanimalo ga je tudi, če obstaja tajni aneks k arbitražnemu sporazumu.

Navodil s strani Ljubljane ni bilo Notranja ministrica Kresalova je poudarila, da ni prišlo do nikakršne opustitve dolžnih ravnanj ali pristojnosti pristojnih organov in da ni bilo nikakršnega kaznivega dejanja. Prav tako ni bilo nikakršnih navodil s strani Ljubljane. Policija je po njenih besedah kot običajno ravnala v skladu s sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops). Dejala je še, da še ni slišala za tajni aneks k arbitražnemu sporazumu in da je prepričana, da ta ne obstaja.

Pravosodni organi izvrševali svojo pristojnost Tudi pravosodni minister Zalar je zatrdil, da "ni šlo za nobeno razprodajo ne ozemlja ne pristojnosti". Po njegovih besedah so slovenski pravosodni organi izvrševali svojo pristojnost in ni prišlo do nobenega prejudica glede meje, zlasti ne glede na tiste določbe arbitražnega sporazuma, ki postavljajo izhodišče za določitev meje in ki izključujejo vsa dejanja, ki bi ta izhodišča presegala kot neveljavna.

"Tako, da je ta vaša bojazen povsem odveč. Podtikanja o nekem tajnem aneksu k arbitražnemu sporazumu pa seveda kot član vlade moram ostro in odločno zavrniti," je minister še odgovoril poslancu.

Jerovšek z odgovori ni bil zadovoljen in je predlagal, da DZ o primeru opravi razpravo, v kateri bi od ministrstev dobili pojasnila o odgovornosti za ravnanje slovenskih oblasti.

Ne spreglejte