Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2011,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obletnica vojska Ljubica Jelušič

Sobota, 17. 9. 2011, 17.39

8 let

Jelušič: Napori iz vojne so podobni današnjim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na slovesnosti v Kočevski reki so odkrili spominsko obeležje 30. razvojni skupini Teritorialne obrambe.

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je poudarila "izjemen prispevek" 30. razvojne skupine v času priprav na osamosvojitev.

Zgodovinska vloga pri osvajanju

Jelušičeva je pojasnila, da bodo spominsko obeležje postavili na stavbo, v kateri je sicer veterinarska enota Slovenske vojske, v času pred osamosvojitvijo pa je tam bil štab 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe. Ta skupina je imela po besedah Jelušičeve eno zgodovinskih vlog pri osamosvajanju.

"Spomnimo se na izreden prispevek"

Kot je namreč razložila, se je bilo treba za osamosvojitev dolgo časa pripravljati v tajnosti. Člani 30. razvojne skupine pa svojega orožja niso nikoli predali JLA, je dejala ministrica in dodala, da je prav to orožje med osamosvojitvijo služilo mnogim enotam Teritorialne obrambe. Zato se Jelušičevi zdi prav, "da se spomnimo tudi na izjemen prispevek".

V Koprivniku so obeleževali več obletnic

Dopoldne pa so v Koprivniku pri Kočevju obeleževali tudi 67. obletnico zmagovitih bojev 18. divizije pri obrambi Bele krajine, 70. obletnico upora proti okupatorju in ustanovitve OF, 20. obletnico osamosvojitve Slovenije ter praznik občine Kočevje.

Kot je razložila Jelušičeva, je pri Koprivniku novembra 1944 potekala ena najpomembnejših partizanskih bitk, v kateri sta v bitki sodelovali dve brigadi 18. divizije, Ljubljanska in Levstikova. Brigadi sta uspešno zaustavili prodor nemških in domobranskih enot v Belo krajino. Po besedah ministrice je bila ta zmaga taktično gledano izjemnega pomena, saj je onemogočila, da bi domobranske sile še kdaj zbrale dovolj moči za prodor proti temu ozemlju.

"Napori iz vojne so podobni današnjim"

Govori na tej slovesnosti so po besedah Jelušičeve šli v smeri poudarjanja strpnosti, skrbi za solidarnost in tovarištvo. Kot je dejala, borci sporočajo, da se napore, ki so jih oni preživeli v času druge svetovne vojne, da primerjati tudi z današnjimi napori, ko treba državi pomagati iz krize. "Naše skupno sporočilo je, da pri teh naporih ne smemo obupati in držati skupaj," je sklenila ministrica.

Ne spreglejte