Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nezaupnica vlada Alenka Bratušek Janez Janša Janez Janša

Sreda, 27. 2. 2013, 12.05

6 let, 6 mesecev

Janševa vlada padla. Alenka Bratušek nova mandatarka. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanci so s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. Mandat za sestavo vlade je s tem dobila Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije.

Z izglasovano nezaupnico je bil Janša razrešen s položaja predsednika vlade, vendar mora skupaj z ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade.

Potem ko je bil za predsednika DZ-ja izvoljen Janko Veber, sta se začela razprava in glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše z mandatarsko kandidatko Alenko Bratušek. V razpravi, ki je trajala več ur, je predlog za kandidatko za mandatarko utemeljil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, sledila je predstavitev Alenke Bratušek. Svoj pogled na delo zdajšnje vlade je predstavil tudi premier Janez Janša. Besedo so dobile tudi poslanske skupine.

Möderndorfer: Stranka, ki svoj narod žali, zmerja ali zaničuje, ne more in ne sme vladati "Odgovornost poslancev je, da ustavijo politično krizo," je ob začetku izredne seje, na kateri so poslanci glasovali o konstruktivni nezaupnici zdajšnji vladi, dejal poslanec PS Jani Möderndorfer. Möderndorfer je med drugim dejal, da so volivke in volivci na predčasnih volitvah odprli prostor novim strankam, ljudem, idejam. Spomnil je, da je Pozitivna Slovenija le nekaj mesecev od ustanovitve zmagala na volitvah.

A vlado je oblikovala SDS. "Kmalu po oblikovanju nove vlade se je začel kazati karakter nove vlade," je opozoril. Pojasnil je, da so se spremembe zakonov dogajale brez posvetovanj s strokovno javnostjo, in opomnil, da tudi ljudje niso več čutili ne vlade ne parlamenta. "Sprememba je nujno potrebna. Stranka, ki svoj narod žali, zmerja ali zaničuje, ne more in ne sme vladati," je poudaril. Spomnil je na vse, kar je vlada po njihovem mnenju naredila slabega v preteklem letu. Izpostavil pa je tudi svetli točki – spreje pokojninske reforme in skorajšnjo potrditev delovnopravne zakonodaje. "Ljudje so siti političnih razlag, zakaj se nekaj ne da narediti," je zatrdil Möderndorfer. "Na že razgreto politično polje pa je pred mesecem dni udarilo poročilo KPK-ja," je dejal in dodal, da je poročilo zadevalo PS in SDS. V PS so hvaležni dozdajšnjemu predsedniku Zoranu Jankoviću, ker se je umaknil. "Vladajoča stranka in njen predsednik pa tega premisleka nista zmogla. Premier bi se lahko odločil drugače. SDS se je odločila, da bo ohranila vlado. Da gre na vse ali nič," je še dejal Möderndorfer.

Tanko: Izstop in oblikovanje nove koalicije se mi zdita zelo konfuzna "V SDS smo vedeli, kaj pomeni prevzem mandata v tako negotovih razmerah in s toliko partnerji, ko se je ta vlada sestavljala," je zatrdil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Opozoril je na zapuščino Pahorjeve vlade in izpostavil, da se je vlada Janeza Janše postavila na drugi osnovi: "Vse to je zapisano v pogodbi Za Slovenijo. To je pogodba, ki je bila narejena za štiriletni mandat, to upoštevajte vsi, ki zdaj ocenjujete rezultate pogodbe." Prepričan je, da je edini cilj novonastajajoče koalicije odstranitev Janeza Janše s političnega parketa: "Niso rekli niti a o programu in o razvoju Slovenije. Slutimo le, čemu bodo nasprotovali, ne, kaj bodo delali, kaj bo nov mainstream." "Izstop in oblikovanje nove koalicije se mi zdita zelo konfuzna. Poskuša se združevati stranke, ki imajo čisto nasprotna mnenja. Nekatere stranke, ki bodo stopile v novo koalicijo, bodo morale radikalno spremeniti svoje stališče," je poudaril. Dejal je, da je očitno, da je Janez Janša velika bolečina mnogim na levi in desni strani političnega prostora. Oblikovalcem nove vlade je dejal: "Programa očitno še nekaj časa ne boste sestavili. Dobro pa bi bilo, da se strinjate vsaj v ključnih stvareh." Opozoril je še, da je bila za napad na Janšo tudi tokrat uporabljena protikorupcijska komisija, kar ni bilo prvič, in spomnil, da se zadeva Patria proti Janši kar noče in noče končati.

Potrata: To vlado, ki je del problema, in ne rešitve, je treba čim prej zamenjati "To vlado, ki je del problema, in ne rešitve, je treba čim prej zamenjati," je prepričana poslanka SD Majda Potrata. Vlada Janeza Janše je po njenem mnenju izhod iz krize želela graditi na nasprotju med javnim in zasebnim sektorjem, s holdingom pa je vzpostavila "najbolj netransparenten način upravljanja državnega premoženja". Potrata se je med drugim vprašala, "kakšni so gospodarski in reformni uspehi te vlade v letu 2012". "Med uspehe ne moremo šteti propada gradbincev, kje so ukrepi za nova delovna mesta, kje so ukrepi za ohranitev delovnih mest?" se je še vprašala Potrata in opozorila na povečanje števila brezposelnih v zadnjih mesecih.

Virant: Gospodu Janši očitno ni bilo do ohranitve koalicije Gregor Virant (DL) je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejal, da so bili kot stranka aktiven in lojalen koalicijski partner, njihova ministra pa sta izvajala zaveze iz koalicijske pogodbe. "Ponudba, da bi največja vladna stranka izbrala drugega, korupcijsko neobremenjenega mandatarja, je naletela na gluha ušesa. Gospodu Janši očitno ni bilo do ohranitve koalicije, postavil se je na mesto sončnega kralja, koalicija, to sem jaz, vlada, to sem jaz," je povedal Virant. Bratuškovo je ocenil kot strokovno, inteligentno, intelektualno ter pošteno osebo in napovedal, da pri pogajanjih v vladi, če bo mandatarki to uspelo sestaviti, ne bodo trmasti in kapriciozni, bodo pa zavzeti pogajalci. Virant je še dejal, da v DL niso navdušeni nad zmedami v zvezi z zamrzovanjem funkcij in tudi ne nad odzivi v stranki PS nad ugotovitvami KPK-ja, zato bo po besedah Viranta DL še naprej vztrajala pri zahtevi za odstop Zorana Jankovića s položaja ljubljanskega župana.

Prevc: Glasove SLS boste danes dobili izključno za en cilj, za predčasne volitve "Glasove SLS boste danes dobili izključno za en cilj, za predčasne volitve. Za takšna ali drugačna preigravanja pa nimate naše podpore. Kakorkoli obračate in se izmikate, je trenutno Zoran Janković še vedno predsednik Pozitivne Slovenije," pa je pred glasovanjem dejal Mihael Prevc (SLS), ki je izrazil pričakovanje, da bo nova bodoča mandatarka, če bo to postala, upravičila pričakovanje SLS in državo čim prej popeljala do predčasnih volitev.

V stranki DeSUS so prepričani, da bi bile predčasne volitve najslabša mogoča rešitev V stranki so prepričani, da bi bile predčasne volitve najslabša mogoča rešitev. Slovenijo bi pahnile v šestmesečni mrtvi tek, je dejal Franc Jurša (DeSUS). Po njihovem mnenju je rešitev, da izvolijo Alenko Bratušek za mandatarko za sestavo vlade, zato jo bodo v stranki soglasno podprli, je dejal Jurša.

Tonin: Ne uničite tega, za kar se je trudila aktualna vlada Matej Tonin (NSi) je izpostavil, da je vlada kljub težkim razmeram izpeljala štiri pomembne projekte – ZUJF, slabo banko, SDH in pokojninsko reformo, kot kaže, pa bo sprejeta tudi reforma trga dela. Prepričan je, da bodo v prihodnosti z distance pozitivno ocenjeni.

Izpostavil je, da bi bilo "igračkanje" s predčasnimi volitvami v zdajšnjem volilnem sistemu neodgovorno, saj ne bi spremenile ničesar. Tiste, ki bodo sestavljali novo koalicijo, je opozoril, da nase prevzemajo veliko breme, ob tem pa jih je pozval še, naj ne uničijo tega, za kar se je trudila aktualna vlada.

Ne spreglejte