Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2020,
22.17

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

79

Natisni članek

Bruselj opozicija vlada Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 19. 11. 2020, 22.17

3 leta, 5 mesecev

Janša: Za nekatere so pravna država migrantske kvote in istospolne posvojitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

79

Janez Janša | "Če kdo misli, da je lahko katerokoli suvereno državo znotraj Evropske unije možno prisiliti k temu, da bo glasovala v lastnem parlamentu za nek inštrument, s katerim se grozi, da bo nekdo drug tisto državo discipliniral, ta ne živi v realnem svetu," poudarja premier Janez Janša. | Foto STA

"Če kdo misli, da je lahko katerokoli suvereno državo znotraj Evropske unije možno prisiliti k temu, da bo glasovala v lastnem parlamentu za nek inštrument, s katerim se grozi, da bo nekdo drug tisto državo discipliniral, ta ne živi v realnem svetu," poudarja premier Janez Janša.

Foto: STA

"Predsednik vlade ene izmed držav članic Evropske unije je rekel, da gre, če v neki državi članici istospolni ne morejo posvojiti otroka, za kršitev vladavine prava in da ta država ne bo dobila evropskih sredstev. Nekdo drug je rekel, da če neka država članica Evropske unije ne bo sprejela migrantskih kvot, ne bo dobila evropskih sredstev," je v intervjuju za TV Slovenija povedal premier Janez Janša.

Janez Janša
Novice Ostro pismo Janeza Janše voditeljem EU #video

Janša je dva dni pred zasedanjem članic Evropske unije, na katerem so danes razpravljali tudi o blokadi Madžarske in Poljske pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope z novim koronavirusom, voditeljem Evropske unije poslal pismo. Za blokado sta se Madžarska in Poljska odločili, ker nasprotujeta pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

V pismu se tako Janša zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju črpanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. "Ko se je odločalo o tej zadevi, je bilo stališče Slovenije, da se z odločitvami ne gre naprej, dokler se ne uskladijo. Nismo napovedali veta in ga tudi ne bomo, ker je veto tudi blokiranje," je poudaril. 

Kot je v pogovoru povedal Janša, se Slovenija trudi z iskanjem rešitve. "Tisti, ki je poslušal samo medijske interpretacije te situacije, razumem, da je lahko zaveden. Vendar pa tisti, ki bolj podrobno spremlja situacijo v Evropski uniji ve, da gre za izjemno resno situacijo, saj lahko pri odločitvah, kjer je potrebno soglasje vseh držav članic unije, ena sama država legalno z vetom blokira celoten proces, da potem tega denarja ne dobimo. Zato je tu potrebno najti kompromis," je bil jasen premier. 

Kot je izpostavil Janša, Slovenija išče rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. "Prvi polčas je bil odigran julija in je bil uspešen. Drugi polčas se igra zdaj in tudi tokrat bomo našli rešitev in to z našo pomočjo. Tako da so interpretacije pisma zlonamerne. Če ne bo rešitve, potem ne bo več Evropske unije kot je zdaj," je bil jasen premier. Na očitke, da so bili glede njegovega pisma kritični tudi koalicijski partnerji pa je Janša dejal, da so se odzvali na podlagi poročanja iz medijev, ne pa na podlagi tega, da bi pismo prebrali.

Dimitrij Rupel
Novice Rupel: Janševo pismo je odlično, volitve 2014 so bile škandal #video

Različne predstave o tem, kaj naj bi vladavina prava pomenila 

V nadaljevanju je predsednik vlade Janša spregovoril tudi o vladavini prava in njegovem pomenu, česar se dotakne tudi v pismu. "Predsednik vlade ene izmed članice države Evropske unije je rekel, da je za njih vladavina prava to, da se ta inštrument uporabi tudi tako, da če v neki drugi državi članici istospolni ne morejo posvojiti otroka, je to za njih kršitev vladavine prava in da ta država ne bo dobila evropskih sredstev. Nekdo drug je rekel, da če neka država članica Evropske unije ne bo sprejela migrantskih kvot, ne bo dobila evropskih sredstev. Se pravi, so bile o tem, kaj naj bi vladavina prava pomenila, različne predstave, zato smo takrat tudi soglasno sprejeli, da je pravo eno, politična odločitev drugo," je še izpostavil.

"Inštrumenti, ki se uvajajo in se sklicujejo na vladavino prava, morajo biti pravni inštrumenti. Inštrumenti, ki so politični ali finančni, morajo biti s tega področja. Uvajanje mehanizmov mimo Lizbonske pogodbe je nekaj, kar je iluzorno in nikoli ne bo uspelo, ker je potrebno soglasje. Odvrača pa nas tudi od ključnih problemov, ki jih imamo v Evropski uniji," je bil jasen. Dodal je, da situacija v Evropi, ko gre za realne razmere, ni takšna, kot jo prikazujejo mnogi mediji, temveč da je precej drugačna in realna. 

"Ena sama blokada oziroma veto lahko pomeni, da nimamo ne sklada za okrevanje ne sedemletnega proračuna. In to ne zaradi Slovenije, saj nismo napovedali blokad ali veta, smo pa predlagali, da si vzamemo še dodaten čas za to, da najdemo kompromis in natančno to se zdaj dogaja," je dodal.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek je zaradi Janševega pisma razočaran

Janša se je dotaknil tudi prijateljskega odnosa z Madžarsko in Poljsko. Na vprašanje voditelja, ali se Janša zgleduje po njunem političnem modelu, je premier odgovoril: "Na Madžarskem je marsikaj urejeno idealno, marsikaj pa tudi ni. Pojdite v Belgijo, od letališča do glavnega mesta. Pa pojdite na Madžarsko od letališča do središča. Na Madžarskem ne boste srečal nobenih patrulj vojakov z brzostrelko, nobenih čudnih situacij, kot jih srečate v Bruslju v centru mesta, kjer se pravzaprav ne moreš obrniti, ne da bi se zadel ob cev avtomatske puške. Mislim, da je ta situacija na Madžarskem precej boljša za življenje ljudi."

Ob tem je dodal, da Slovenija ni Madžarska in nikoli ne bo. "Imamo drugačno tradicijo, drugačna razmerja, drugače urejamo stvari. Sem pa absolutno proti temu, da se Madžarsko ali Poljsko demonizira, ker to ni samo krivično, to je tudi kratkovidno, še posebej v tej situaciji, ko jih potrebujemo, da pristanejo v kompromis. In od tega je odvisno, ali bomo v naslednjih letih imeli znatna sredstva, s katerimi bomo reševali situacijo po covid-19," je sklenil.

Borut Pahor
Novice Kaj na Janševo pismo pravi predsednik Pahor

Takoj za intervjujem s predsednikom vlade je sledil pogovor z voditelji opozicije in pobudniki Koalicije ustavnega loka. Predsednica stranke SD Tanja Fajon je dejala, da je bila Slovenija zgodba o uspehu, a da se danes začenjamo uvrščati med problematične države. "Resnično se nam lahko zgodi, da bomo zaradi blokade s strani Madžarske in Poljske dobili denar kasneje ali pa ostali brez dela sredstev," je povedala.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec na drugi strani meni, da je Janša ubral taktiko, ki daje slabo popotnico predsedovanju Evropskemu svetu. "Janša to predsedovanje glorificira, a si je ta veliki cilj uničil. Viktorja Orbana vidim kot original, Janša pa želi biti njegova slaba kopija in hlapec," je izpostavil.

Predsednica SAB Alenka Bratušek vidi predsedovanje Slovenije Evropski uniji kot velik plus za državo. "Takrat lahko uresniči kakšno svojo idejo, a Janša si je zaprl vrata, da bi se sploh kakšna resna stvar dogovarjala v obdobju našega predsedovanja," je ob tem dodala. 

Koordinator Levice Luka Mesec pa se med drugim dotaknil tudi Janševih navedb v pismu, da so bile volitve leta 2014 ukradene. "Nobenih ukradenih volitev ni bilo v Sloveniji. Vse so bile zakonite in legalne, seveda pa bo Janša prepričal ta svoj delež populacije, da je črna barva v resnici bela," je izpostavil.

Ne spreglejte