Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2012,
20.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 10. 10. 2012, 20.54

8 let, 1 mesec

Janša: Tisti, ki preprečujejo reformne ukrepe, ogrožajo slovensko suverenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nasprotniki reformnih ukrepov menijo, da bodo z blokado ukrepov končali mandat zdajšnje vlade. A to je iluzija, saj ta vlada v tem trenutku nima alternative, je pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

Janša je v intervjuju za TV Slovenija povedal, da koalicija nima druge možnosti, kot da je trdna, in da za Slovenijo ni druge alternative. "Kakršnakoli politična nestabilnost v tem času bi bistveno otežila vse te napore, ki jih vlagamo v to, da bi prišli iz krize s čim manj praskami, in tega se koalicijski partnerji zavedajo."

"Brez gospodarske rasti ne bo izhoda iz krize" "Gre za paket petih ukrepov, ki so vsi enako pomembni. Če bo eden od teh členov v mozaiku manjkal, ne bo učinka," je dodal Janša in povedal, da je treba urediti področje javnih financ, upravljanja z državnim premoženjem, trga dela in sanirati bančni sistem. Janša je ob tem povedal, da brez gospodarske rasti ne bo izhoda iz krize in da Slovenija, če bomo čakali še eno leto, ne bo več suverena država.

Na vprašanje, zakaj ni dobro, da država in državljani sprejmejo evropsko pomoč, je Janša opozoril na pasti evropske pomoči. Dejal je, da tu ne gre za pomoč, temveč za posojilo, ki ga je treba vrniti. "Ta denar je treba vrniti, pogoje pa v celoti postavlja tisti, ki denar posodi." Kdo bo vlagal v državo, za katero se ne ve, ali bo sposobna preživeti, se je vprašal Janša.

Dodal je, da bomo, če bomo zaprosili za finančno pomoč, morali sprejeti vse ukrepe in reforme, proti katerim zdaj mnogi nasprotujejo, in še več, ker bo položaj še hujši. Po Janševih besedah tisti, ki preprečujejo reforme in nas potiskajo proti temu, da sprejmemo pomoč EU, ogrožajo slovensko suverenost.

Janša: V ozadju sabotaže slovenske suverenosti je iluzija Glede nasprotnikov ukrepov, kot sta ustanovitev državnega holdinga in tako imenovane slabe banke, je Janša povedal, da "v ozadju sabotaže slovenske suverenosti čuti neko iluzijo". "Iluzijo, ki temelji na prepričanju, da bo, če bodo zaustavili ukrepe in bo Slovenija morala zaprositi za pomoč, konec mandata te vlade. To je iluzija, kajti mandat te vlade je odvisen od večine, ki jo ima koalicija v državnem zboru, ne pa od tega, ali bo nekdo blokiral zadeve z vetom državnega sveta, referendumom ali drugim nagajanjem," je pojasnil.

"S tem, ko Slovenijo vodijo do točke, ko bo morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, kličejo v bistvu dodatne pristojnosti v roke te vlade. Ta vlada ne bo odstopila v tem primeru, saj ni alternative, in bo ostala takšna ali pa v glavnem takšna, kot je danes," je opozoril in dodal, da bo imela vlada v težjih okoliščinah samo še dodatno moč.

"Prva stvar, ki jo bo slovenski parlament spremenil, če se zdaj ti ključni zakoni rušijo z referendumom, bo tisto določilo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki pravi, da se v enem letu o istih stvareh ne more odločati. Ker če bomo čakali eno leto, Slovenije ne bo več kot suverene države in hočeš nočeš bomo začeli v tej točki potem popravljati veliko škodo, ki bo nastala. Me prav zanima, kaj bodo takrat dejali tisti, ki danes nastopajo izjemno destruktivno in onemogočajo pravzaprav tudi te napore, ki jih zdaj vlagamo v to, da bi letošnje leto pripeljali h koncu."

Bodo nasprotniki ukrepov v resnici le okrepili vlado? Nasprotniki ukrepov, poudarja Janša, bodo s tem na koncu vlado samo okrepili, ker bo dobila dodatne pristojnosti, saj bo imel slovenski parlament na mizi samo možnosti vzemi ali pusti. "Če bo pustil, pomeni, da tudi poslanci potem kakšen mesec ali pa dva, dokler pač ne bo denarja, ne bodo dobili plače, pa še kdo drug v javnem sektorju. Skratka, izvršilna oblast bo naenkrat v tistih razmerah dobila moč, ki si je niti sama ne želi."

Druga alternativa so po njegovem mnenju samo predčasne volitve, ene ali dvoje, tako kot v Grčiji, po katerih pa bodo na koncu spet tisti, ki bodo Sloveniji posojali denar, zahtevali, da se sestavi vlada, ki bo sprejela ustrezne ukrepe.

Glede sindikatov je Janša opozoril, da ni bilo nobenih protestov sindikatov, ko je 60 tisoč delavcev izgubilo delo, ampak so se delavci sami organizirali in izžvižgali sindikalne voditelje, kot na primer v Gorenju. Del sindikatov po njegovih besedah zastopa delavske interese, je pa del sindikatov oziroma sindikalistov, ki so nekakšna "bogata kasta, ki se v glavnem pokriva s članstvom ali simpatizerstvom s SD-jem". V tem primeru so sindikati politični instrumenti strank oziroma lutke, s katerimi upravlja nekdo drug. Prav politične kalkulacije iz ozadja so glavni vzrok blokad, je prepričan premier.

"Pobuda za referendum o slabi banki zloraba sindikatov" Kaj ima sindikat gumarske industrije, katerega predstavniki so vložili pobudo za zbiranje podpisov za referendum o slabi banki, s slabo banko, se je vprašal Janša. Zanj je to zloraba sindikalne organizacije. Janša meni, da je v ozadju nasprotovanja strah odgovornih za rop tisočletja in da bi se zanj iskalo odgovorne. V zakonu je namreč člen, da se zastaralni roki za rop tisočletja podaljšajo za štirikrat, je pojasnil.

V primeru, da bomo bančni sistem reševali z dokapitalizacijo, kot zahtevajo v SD, bodo sledile drastične posledice, je opozoril predsednik vlade in dodal: "Če mi gospod Lukšič pove, kje bo dobil tisto milijardo evrov za te dokapitalizacije, zato da bodo slovenske banke nad vodo, jo bomo mi z veseljem vzeli in dali v te banke. Če pa misli, da bo to zagotovil iz javnih financ, potem to pomeni, da je treba javni sektor zmanjšati za 40 odstotkov, to pa je uničevanje slovenske države."

"Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb je do zdaj kadrovala mafija" O zakonu, ki predvideva ustanovitev državnega holdinga, pa je predsednik vlade dejal, da je to "svetlobna leta večja preglednost, kot je bila do zdaj". "Na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS je do zdaj kadrovala mafija. Tisti, ki so zdaj netransparentno mešetarili s slovenskim premoženjem, se bojijo, da bodo izgubili svoj vpliv."

Glede javnega sektorja je Janša povedal, da bo tako velik, kot ga bomo lahko plačali, in da so nekateri deli javnega sektorja danes občutno preširoki. Dodal pa je, da sta nega in skrb za starejše ter zdravstveni sistem na periferiji zagotovo področji, na katerem bo treba v prihodnosti še več zaposlovati.

Predsednik vlade se je dotaknil tudi pokojninske reforme in davka na dodano vrednost. Ob tem je opozoril zlasti na prezgodnje upokojevanje v preteklih desetletjih. "Zakaj nekdo, ki je delal 20 let, dobi višjo pokojnino kot tisti, ki je delal 38 let?" Glede davka na dodano vrednost pa je dejal, da ni nobenega davka, ki ne bi nikogar prizadel, in je treba, da če ne dvignemo stopnje DDV-ja, porabo zmanjšati za 90 milijonov evrov.

Janša: Pisanje o gradnji klinike v Avstraliji je laž O medijih, ki pišejo o tem, da v Avstraliji gradi kliniko, je Janša povedal: "Te klinike ni, nobene gradnje ni, to je čista laž. Tisti, ki jo širijo, bi dejansko potrbovali obisk v kliniki. Če bi jo imel, bi jim dal popust. V slovenskem prostoru je tako – bolj je debela laž, rajši se širi."

Glede pisanja Dela o domnevnem sinu kardinala Franca Rodeta je poudaril, da so se takšni primeri neverodostojnega pisanja dogajali že prej, recimo pri poročanju istega časopisa, da je stranka SDS dobila denar iz Patrie. Stranka je Delo tožila, vendar se postopek še vleče. Če bi se takšne laži in manipulacije kaznovale, potem bi bilo manj takšnih zavajanj, je prepričan Janša, ki meni, da slovensko novinarstvo tako nizko, kot je danes, ni bilo še nikoli.

Premierja tudi čudi molk medijev o tem, da je Francija ratificirala fiskalni pakt, čeprav je predsednik Hollande obljubljal, da ga ne bodo, zdaj pa je tudi večina poslancev njegove socialistične stranke podprla pakt. Janša je spomnil, da so se v Sloveniji mnogi pri nasprotovanju slovenski vladi in fiskalnemu pravilu sklicevali prav na Hollanda oziroma Francijo in trdili, da je fiskalni pakt preteklost. Zdaj, ko je Francija ratificirala fiskalni pakt, pa ni nobene bombastične naslovnice v slovenskih medijih, je še dejal Janša.

Ne spreglejte