Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2008,
14.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 14.47

8 let, 5 mesecev

Janša: Slovenija pred alternativama sodelovanja ali izključevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji se rišeta dve alternativi: ena vodi v razvoj in sodelovanje, druga pa v izključevanje, je na srečanju vodstev lokalnih odborov SDS dejal predsednik stranke Janez Janša.

Na srečanju vodstev lokalnih odborov SDS je Janša drugim strankam predlagal, naj spremenijo statute in določijo nezdružljivost vodstvenih funkcij v stranki s položaji v nadzornih svetih podjetij. Kot je spomnil premier, je SDS kljub zaposlenosti s predsedovanjem EU "kot prva politična sila na Slovenskem pred nekaj dnevi predstavila tako program za prihodnost kot tudi vodilno ekipo, ki lahko v prihodnjih štirih letih uresniči". "Glede inflacije se praktično vsak dan poročajo laži" Nasproti tega programa po njegovo "zaenkrat še ne stoji noben drug program s kompletno ekipo, obstaja nekaj napovednih stavkov z dvopičjem, vendar nadaljevanja ni še nikjer". Janša je v svojem govoru poudaril uspešnost Slovenije v zadnjem obdobju, ki se po njegovo kaže v visoki gospodarski rasti - ta je ostala visoka kljub napovedim o recesiji - v 10.000 na novo ustvarjenih delovnih mestih in približevanju povprečni stopnji razvitosti EU. Premier je še dodal, da "v tem času v nasprotju s tem, kar se lažno poroča praktično vsak dan v naših medijih, Slovenija ni beležila najvišje inflacije v EU".

Janša je spomnil še, da mandat te vlade ni trajal štiri leta, ampak bistveno manj, saj je bilo "na tisoče ljudi v Sloveniji neposredno obremenjenih tudi z vodenjem EU". Tudi v tem predsednik vlade vidi razloge, da "je morda kakšna stvar ostala na pol poti". Kljub temu je prepričan, da ob številnih konkretnih zavezah koalicijske pogodbe "ni ostalo veliko neuresničenega".

"Prva koalicija v zgodovini Slovenije, ki bo zdržala do konca mandata" Ocenil je še, da "kot zdaj kaže, bo koalicija, ki jo je sestavila v začetku tega mandata SDS, prva koalicija v zgodovini Slovenije sploh, ki bo zdržala do konca mandata, kljub vsem težavam". Predsednik SDS je prepričan, da je Slovenija pripravljena izzive prihodnosti sprejeti kot priložnost, verjame pa tudi, da je blaginja za vse uresničljiv cilj, pri čemer je ob pogoju gospodarske rasti treba zagotoviti tudi skrb za človeka in za trajnostni razvoj.

Premier se je dotaknil tudi položaja v gospodarstvu, zlasti v gradbeništvu in trgovini, kjer "je nekaj velikih igralcev ali pa ponekod samo eden, ki si skušajo prikrajati pravila igre po svoje". "V prejšnjih mandatih jim je bilo to dopuščeno. Tudi če se je formalno nekaj od tega prepovedalo, se ni sankcioniralo," je ocenil Janša in zbrane spomnil na oglas podjetja Smelt iz začetnega obdobja tranzicije.

"V oglasih je pisalo: Psi lajajo, karavana gre dalje" "To podjetje je v času, ko je prišlo na dan, da si vodilni v tem podjetju dajejo deleže v žepe, objavil celostranski oglas v dnevnem časopisju in v teh oglasih je pisalo: Psi lajajo, karavana gre dalje". Po Janševo je karavana dejansko šla dalje. Nihče ni bil kaznovan, tako da je po njegovo postalo samoumevno, "da je ukrasti tovarno to, da se je nekdo znašel, ukrasti nekaj tisoč tolarjev ali pa evrov pa je kaznivo dejanje". To razliko je prejšnja oblast tudi odkrito priznala, je menil Janša, ki je ob tem navedel izjavo nekdanje državne tožilke in sedanje podpredsednice LDS Zdenke Cerar, da "ni vsaka velika svinjarija kaznivo dejanje".

"Želijo nas prepričati, da nekdo, ki je državni tožilec, se sestaja z osumljencem, da je to nekaj normalnega", se je Janša dotaknil razmer v sodstvu in pri tem navedel tudi primer Elana. Vlada je po Janševih besedah na to reagirala s tem, da je v petek v DZ poslala zakon, ki naj bi takšne anomalije preprečil. Janša je prepričan tudi, da je ta vlada vzpostavila nadzorne institucije, ki so začele odkrivati primere "parkiranja" delnic, a "smo bili potem mi obtoženi, da ustvarjamo tajkune".

"Vlada je prišla v konflikt vsakič, ko je trčila v določene monopole" Janša je mnenja, da je vlada prišla v konflikte vsakič, ko je trčila v določene monopole in kartelne dogovore. Navedel je primer, ko "tri gradbena podjetja v Sloveniji oddajo za posle, ki so vredni sto milijonov evrov, ponudbe, ki se razlikujejo za pol milijona ali pa za nekaj sto tisoč evrov. V kolikor je izbran kakšen tuji dobavitelj, ki je za deset milijonov cenejši, se pritožijo, zavlačujejo razpise in potem lahko preberemo, da je vlada kriva, ker se predor Markovec še ne gradi."

Na tej točki vlada ne bo popustila, je zatrdil Janša. Tudi če bo predor zgrajen tri leta kasneje, bo zgrajen po postopkih, "ki ne bodo slovenskih davkoplačevalcev z desetinami aneksov oropali za nadaljnje milijone evrov". "To se je dogajalo pri vseh večjih gradbenih posegih," je menil Janša ter dodal, da je temu treba narediti konec. Na podoben kartel je vlada po Janševo naletela pri uvedbi vinjet. Predsednik SDS je opozoril še na samoomejitev SDS glede sočasnosti vodilnih funkcij v stranki in v nadzornih svetih podjetij v večinski državni lasti. Če druge stranke mislijo resno, jim po Janševo ni treba čakati na obdobje po volitvah, ampak lahko že prej v skladu s tem spremenijo svoje statute.

Černač: Pravilna politika vlade je pripomogla k enakomernejšemu razvoju Slovenije Na začetku srečanja, ki so se ga udeležili številni poslanci SDS na čelu z vodjem poslanske skupine Jožetom Tankom, predsednik sveta stranke Branko Grims, podpredsednica SDS Romana Jordan Cizelj ter glavni tajnik SDS Dušan Strnad, je poslanec Zvonko Černač poudaril, da je "pravilna" politika te vlade pripomogla k enakomernejšemu razvoju Slovenije, in sicer predvsem z odpravo administrativnih ovir in spodbujanjem črpanja sredstev iz evropskih skladov.

Ne spreglejte