Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
21.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša mediji SDS

Torek, 14. 6. 2011, 21.05

8 let

Janša: Mediji niso četrta veja, ampak del prve veje oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Objavljeni posnetki neformalnega pogovora premiera Boruta Pahorja z novinarji kažejo, da mediji niso četrta veja oblasti, ampak del prve veje, je dejal predsednik SDS Janez Janša.

Na vprašanje, katero potezo med osamosvojitveno vojno bi izpeljal drugače, je Janša v pogovoru na večeru Slovenske demokratske mladine (SDM) odgovoril, da Slovenija in on ne bi ravnala bistveno drugače. Zanj kot takratnega obrambnega ministra je bilo ključno, da "zavarujejo Slovenijo". Kot je pojasnil, je silo uporabila JLA, ki je v Slovenijo poslala tanke in letala. "Beograd ni pričakoval ustavljanja tankov z rokami" "Mislili so, da se bomo zlomili," je dejal. Po njegovih navedbah namreč niso upoštevali tega, da bodo državljani postavili blokade in tudi goloroki zaustavljali tankovske kolone. Kot je poudaril, je pravilna ali napačna ocena nasprotnika bistvena za zmago ali poraz. Jugoslovansko vojsko je tako najprej "pokopala njihova lastna napačna ocena". Janša: Predčasne volitve odvisne od števila podpisov Glede aktualnih razmer je Janša dejal, da je to, ali bo prišlo do predčasnih volitev ali ne, odvisno od števila podpisov, ki se bodo zbrali pod pobudo za predčasne volitve. Kot pravi, je danes te podpise preko interneta lažje zbrati, kot je bilo pred dvema desetletjema, ko se je v kratkem času v odbor za varstvo človekovih pravic včlanilo sto tisoč Slovencev. Od števila podpisov se bo po Janševih besedah namreč tudi videlo, ali je naklonjenost predčasnim volitvam, ki jo kažejo ankete, dejansko realna.

"Mediji v Sloveniji ne opravljajo funkcije nadzora" Glede omenjenih objavljenih posnetkov z brifinga Janša pravi, da je njihov ključni nauk v tem, da razgaljajo nek nepravi status dela slovenskega novinarstva. "Zlizanost dela novinarstva in vlade kaže na to, da mediji v Sloveniji ne opravljajo funkcije nadzora, da niso četrta veja oblasti," je dejal. Četrta veja oblasti pa je po njegovem prepričanju nujna.

V zvezi z učenjem zgodovine v šolah Janša pravi, da je zgodovino pomembno poznati in da je tudi egiptovska zgodovina pomembna, "seveda pa je velika neumnost, če poznaš vse drugo razen sebe". Ob tem je dodal, da so v času njegove vlade prenovili učne programe, ki so bili tudi potrjeni, sedanji šolski minister Igor Lukšič pa tega ne izvaja.

Janša mlade opozarja na breme, ki ga bodo nosili Kot je Janša še dejal mladim na srečanju v Ljubljani, bi moralo njihovo generacijo najbolj skrbeti zadolževanje države, saj vlada danes porabi okoli 200 milijonov evrov več, kot pa se nateče v državni proračun. In to breme bodo, kot poudarja Janša, nosili mladi.

Ne spreglejte