Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
19.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 19.23

8 let, 2 meseca

Janša: Ena ključnih tem prihodnosti bo socialna vključenost upokojenske generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik vlade Janez Janša je sprejel predstavnike Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) ter Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Z njimi se je pogovarjal predvsem o možnostih izboljšanja socialnega položaja upokojencev ter socialni vključenosti upokojenske generacije. "Medgeneracijska solidarnost je potrebna" Premier Janez Janša je dejal, da je vlada doslej sprejela že vrsto ukrepov za izboljšanje socialnega položaja upokojencev, pri čemer izhaja iz stališča, da bodo generacije v prihodnosti imele boljše življenje, kot pa so ga imele tiste, ki so že upokojene. "Iz vidika teh dolgoročnih sodelovanj je medgeneracijska solidarnost potrebna," je poudaril Janša.

Predsednik vlade je izpostavil, da je vlada v začetku tega mandata popravila napako iz preteklosti in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami. "Prav tako je z zadnjimi popravki pri usklajevanjih varstvenih dodatkov omogočila, da je večji del upokojencev, ki živijo nekje na robu socialnega minimuma, v boljšem položaju zaradi sprotnega usklajevanja," je menil in dodal, da vlada tudi preučuje nekatere ukrepe, ki bi jih bilo možno izvesti v okviru zmanjševanja proračunske porabe.

"Ta generacija ima veliko znanja in potencialov" Sogovorniki so na srečanju govorili tudi o problemih socialne vključenosti upokojenske generacije. "Dogovorili smo se, da sprejmemo vrsto konkretnih ukrepov, ki bodo omogočali večjo vključenost starejših v družbo in tudi večji izkoristek njihovega bogatega znanja k doseganju nacionalnih ciljev", je dejal Janša. Po mnenju predsednika vlade gre za generacijo, ki ima veliko znanja in potencialov. "Bila bi velika škoda, če bi to generacijo z dnem, ko se upokoji, tudi odpisali," je po srečanju povedal Janša, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi vladne načrte za reševanje prostorske stiske v domovih za upokojence, je zapisano na spletni strani vlade.

Ne spreglejte