Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 10.59

8 let

Jankovićeva kandidatka je Maša Kociper

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozitivna Slovenija bo za predsednico državnega zbora predlagala Mašo Kociper, je povedal najverjetnejši mandatar Zoran Janković. Soglasje h kandidaturi je že pred tem dal tudi Borut Pahor.

Zoran Janković je dejal, da se lahko zgodi, da bo v sredo državni zbor imel na voljo tri kandidate za predsednika DZ - poleg Maše Kociper še Boruta Pahorja in Karla Erjavca. Za predsednika DZ bo poslanska skupina SD predlagala predsednika stranke Boruta Pahorja, vendar tega niso uskladili z Jankovićem. Janković je sicer izjavil, da je možno, da bi kandidiral tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je po Jankovićevih besedah že na prvem pogovoru z njim dejal, da sebe vidi kot predsednika DZ. "Kaj boš šel na koline, če ne dobiš drugega kot kosti?" Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi Erjavec z mestom predsednika DZ celo pogojeval vstop DeSUS v koalicijo. Karl Erjavec tega ni želel komentirati, poslanec DeSUS Franc Jurša pa je dejal, da poslanska skupina za zdaj podpisov za kandidaturo Erjavca ne zbira. Glede pogojevanja o vstopu v koalicijo pa je slikovito izjavil: "Kaj boš šel na koline, če ne dobiš drugega kot kosti? Če pa boš dobil klobaso, krvavico in kakšno pečenko, pa boš šel." Janković: Stranke se niso uspele dogovoriti o skupnem kandidatu Kot je povedal Janković, so se svojo kandidatko za predsednico DZ odločili predlagati zato, ker se stranke niso uspele dogovoriti o skupnem kandidatu. Kociprova, ki je poslanka na listi Pozitivne Slovenije, bi bila po njegovih besedah na nek način tudi precedenčni primer za Slovenijo, saj bi bila prva ženska, ki bi bila izvoljena za predsednico DZ. "Do Pahorja in SD nimam nobenih zamer" Povedal je, da bo na sredinem glasovanju o predsedniku DZ spoštoval voljo poslank in poslancev, pogovore o koaliciji pa bo nadaljeval tudi, če bo za predsednika DZ izvoljen Borut Pahor. Z njim se je prvak Pozitivne Slovenije sicer danes tudi srečal, zvečer pa naj bi se sestal tudi s pogajalsko skupino SD, a je Janković zanikal, da bi bil takšen sestanek dogovorjen. Do Pahorja in SD Janković, kot poudarja, sicer nima nobenih zamer. Predlogu predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, da bi v sredo izvolili začasnega predsednika DZ, pa nasprotuje. Zakaj je Pahor pristal na kandidaturo? V kabinetu predsednika vlade dopoldne za Planet Siol.net niso dali podrobnejših informacij o razlogih za kandidaturo Pahorja, ki je državni zbor vodil že med letoma 2000 in 2004. Predsednik SD je namreč kljub drugačnemu stališču večine v stranki nasprotoval vstopu SD v vlado, zaradi česar je bila "v zraku" tudi jutrišnja ustanovna seja parlamenta, na kateri je treba izvoliti prvega človeka DZ.

"Če bo Pahor izvoljen, ne bo kandidiral za predsednika SD" Glede vstopa stranke SD v koalicijo je začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk poudaril, da se pogovori nadaljujejo, a je prepričan, da bodo sestavni del koalicije. Ob vprašanju, koliko resnice je v tem, da se bo SD združila s Pozitivno Slovenijo, pa je izpostavil, da je "SD samostojna stranka in bo samostojna stranka tudi naprej." Če bo Pahor izvoljen za predsednika DZ, na spomladanskem kongresu stranke ne bo več kandidiral za predsednika SD, je še povedal Bevk.

Virant za začasno rešitev glede predsednika DZ Danes se je z Jankovićem sestal tudi Gregor Virant. Po sestanku je Virant dejal, da je bil sestavni del pogovora tudi izvolitev novega predsednika DZ. Virantu se zdi zdaj najpomembneje, da DZ čim prej dobi predsednika, četudi začasnega, in normalno začne delovati. Pri tem kot sprejemljivega kandidata navaja najstarejšega poslanca. Virant sicer ocenjuje, da bi bilo od Pozitivne Slovenije najbolj korektno, da se vprašanje predsednika DZ za zdaj reši samo začasno, nato pa se, ko bo oblikovana koalicija, v skladu s koalicijsko pogodbo postavi novega predsednika DZ.

Z Jankovićem se je sestala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot je povedala, so se pogovarjali predvsem o sredini seji DZ, podrobnosti pa ni želela izdati. Potrdila pa je, da so se pogovarjali tudi o podpori NSi Jankovićevemu kandidatu za predsednika DZ.

Janković prvič predstavil shemo razdelitev ministrskih mest Janković je medtem pogovore o koaliciji ocenil kot dobre in konstruktivne. Glede koalicijske pogodbe pa pravi, da so v stranki pripravili osnutek "izjemno kratke koalicijske pogodbe", v katero so zapisali osnovne cilje. "Osnutek kroži med strankami in pričakujem, da ga dopolnijo," je dejal. Kot enega izmed ciljev osnutka pa je izpostavil določbo, "da mora biti proračun izravnan".

Janković je danes tudi prvič predstavil shemo razdelitev ministrskih mest, ki so ponujena strankam, ki se pogovarjajo o koaliciji. Po tej shemi bi izmed 11 predvidenih ministrstev in enega mesta predsednika DZ, tri mesta dobila SD, dve Lista Virant, po enega DeSUS in SLS, ostala mesta pa Pozitivna Slovenija. Do zdaj so se s strankami po Jankovićevih besedah že pogovarjali o nekaterih konkretnih imenih za ministre, pri čemer je SD ponudila več imen.

Kot najbolj korektno in konstruktivno v pogajanjih sicer Janković ocenjuje stranko SLS, pa tudi NSi. SLS je, kot je dejal Janković, tudi že napovedala, da bo v sredo na glasovanju o DZ podprla Kociprovo.

Ne spreglejte