Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 9.19

8 let

Jankovićev tast napadel in žalil Bosance!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je prepričan, da je grožnja Jankovićevega tasta s pištolo novinarju Financ "zelo grob napad, ne samo na novinarja, temveč na vse Bosance".

Marjan Jernej Virant, mestni svetnik, tast predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in stric vodje Državljanske liste Gregorja Viranta, je novinarju Financ Novici Mihajloviću in tudi drugim novinarjem ob poskusu rubeža pri Juretu Jankoviću grozil, naj se umaknejo, če ne bo šel po pištolo. Ob tem se v Financah sprašujejo, ali Slovenija postaja poligon za "politično organizirano sovražnost, kje so njene meje in kdo lahko proces ustavi".

Stari oče Jureta Jankovića je svoj domnevni strah pred novinarji po pisanju Financ opravičil z naslednjimi besedami: "Potem pa je ta (novinar Financ Novica Mihajlović, op. a.) prišel k meni in začel ... tako je šel proti meni, da sem se ustrašil, pa tudi tak bosanski izgled ima, pa nimam nič proti Bosancem, in sem mu rekel, jaz se z vami ne bom pogovarjal, če pa ne boste dali miru, pa bom šel in bom vzel pištolo."

Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek meni, da gre v tem primeru za "zelo grob napad, ne samo na novinarja, temveč na vse Bosance". "To je osebna žalitev, če ne celo sovražni govor, ki nakazuje na diskriminatorno miselnost. To niti ni namigovanje, to je več: ljudi se sodi po videzu," je še dejal. Hanžek meni, da imamo s tem v Sloveniji velike težave. Po njegovih besedah je tega preveč in preveč smo strpni do tega pojava. "Takšne objave je treba obsoditi. V Sloveniji takšne izjave še nikoli niso bile sankcionirane." Glede na to, da je Marjan Jernej Virant tudi svetnik, pa bi se morala po Hanžkovih besedah o zadnjem incidentu izreči tudi svetniška skupina, nič pa ne bi bilo narobe, če bi se o tem izrekel mestni svet.

Mihajlović je sicer policiji dejal, da Virantu ni grozil. "Če sem prav razumel njegovo izjavo, niti ne trdi, da sem mu grozil, samo ustrašil naj bi se mojega videza." Po pripetljaju naj bi se novinar in mestni svetnik Virant pogovarjala povsem normalno, novinar pa niti v enem trenutku ni dobil občutka, da se je ustrašil njega ali njegovega videza, poročajo Finance. Marjan Jernej Virant pa je za Svet na Kanalu A medtem dejal, da se ne bo opravičil za izrečene besede in da ne namerava odstopiti s položaja mestnega svetnika.

Ne spreglejte