Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2012,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 9. 2012, 14.30

6 let, 6 mesecev

Janković: Predsednik vlade povzroča škodo državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozitivna Slovenija s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem je od predsednika DZ zahtevala sklic izredne seje.

Predsednik stranke Zoran Janković je v intervjuju za Planet Siol.net, ki bo objavljen v prihodnjih dneh, povedal, da se je poslanska skupina PS odločila pravilno. "Glede na to, kar predsednik vlade izjavlja v javnosti, kako je država pred bankrotom, povzroča škodo državi." "To je mogoče matematično dokazati. Nekateri ekonomisti so že povedali, kaj take izjave pomenijo. Če je res tako grozno, kot on to razlaga, je njegova prva dolžnost, da to predstavi državnemu zboru," je prepričan Janković in med drugim poudarja, da je izredna seja prišla ob pravem času. "Na njej bo čas, da se pogleda, kaj je narobe v državnih bankah. Naj pripravi sezname," poziva Janšo župan Ljubljane. "Kolikor vem, je trenutno največji posojilojemalec v NLB Pivovarna Laško. Šrot je v intervjuju za Delo 27. decembra 2008 tudi izjavil, da je kupil Mercator v pisarni Janeza Janše. Ta seja bi morala biti resna seja, seja brez nepotrebnega politiziranja, pregled stanja. Podatke za šest mesecev imamo," je za naš portal še povedal Janković.

Kot je znano, poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije zahtevajo sklic izredne seje Državnega zbora RS z eno točko dnevnega reda: Javnofinančna vzdržnost in stabilnost Republike Slovenije v primežu neodgovorne vladajoče politike. Ob tem pa so predlagali, da Državni zbor sprejme sklepa:

"1. Državni zbor Republike Slovenije ocenjuje besede predsednika Vlade Republike Slovenije, izrečene dne 31. 8. 2012 za spletni portal Siol in ki so bile povzete v številnih tujih medijih, kot neodgovorne in škodljive. 2. Državni zbor Republike Slovenije poziva predsednika Vlade Republike Slovenije, da pri predstavljanju realne situacije v Sloveniji nastopa odgovorno in zadržano ter s položaja, ki ga opravlja, skrbi za pomiritev mednarodne skupnosti in mednarodnih finančnih trgov oz. da odstopi, v kolikor tega ni zmožen."

Drage neprimerne izjave V obrazložitvi so v Pozitivni Sloveniji najprej ugotovili, da se je BDP v drugem četrtletju tega leta zmanjšal za 3,2 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani, prilivi iz naslova DDV so se v drugi četrtini letos zmanjšali za 143 milijonov evrov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kljub temu Slovenija redno izpolnjuje svoje obveznosti in redno plačuje posojila. Zato se moramo zadolževati: "Upadanje bonitetne ocene države pa ne gre v prid najemu posojil z ugodnejšimi obrestnimi merami. Zaradi tega je izredno pomembno, kakšne signale posredujejo odgovorni v Sloveniji tujim finančnim trgom. Vsaka neprimerna in nespametna izjava nas drago stane. Posebej če gre iz ust predsednika vlade."

Fiskalno pravilo ni sveti gral Dotaknili so se tudi fiskalnega pravila, ki naj ne bi bil rešitev: "V Pozitivni Sloveniji želimo opozoriti, da imajo na sposobnost zadolževanja Slovenije in donos na državne obveznice oz. strošek zadolževanja države bolj negativne posledice katastrofične izjave predsednika vlade ter zamuda pri strukturnih reformah kot pa izpolnjevanje obljub(e) o vključitvi fiskalnega pravila v ustavo. Fiskalno pravilo namreč ni sveti gral, ki bi bonitetnim hišam povrnil zaupanje v zvezi z javnofinančno situacijo v Sloveniji. Te od Slovenije pričakujejo konkretne ukrepe in reforme in ne zgolj zaveze."

Izjava premierja za Radio Ognjišče V Pozitivni Sloveniji predsedniku vlade očitajo zlasti dve izjavi, ki naj bi Sloveniji povišali zahtevano donosnost slovenskih obveznic na mednarodnih finančnih trgih.

Prva izjava je bila za Radio Ognjišče, ko je premier izjavil, da bi tudi Slovenija utegnila potrebovati pomoč EU, če se bodo negativni trendi nadaljevali. "Takrat se je zahtevana donosnost desetletnih obveznic RS povzpela na 7,23 odstotka in bila za krajši čas višja od španske. Dan pred izjavo predsednika vlade, da je Slovenija na dobri poti do grškega scenarija, je obrestna mera znašala 5,1 odstotka. Strošek 1 odstotka pri nameravani letošnji zadolžitvi države v višini 1,5 milijarde evrov pomeni minimalno za 15 milijonov evrov dražje zadolževanje države na letni ravni oz. 150 milijonov evrov v času dospetja desetletne obveznice," zatrjujejo v PS. Izjava premierja za Planet Siol.net Po mnenju poslancev Pozitivne Slovenije pa je drugi podoben primer avgustovska izjava Janeza Janše za naš medij, in sicer "oktobra grozi nelikvidnost, če nam ne bo uspelo prodati obveznic", ki so jo v teh dneh komentirali tudi tuji mediji.

"Vlada storila dve kardinalni napaki" Po njihovih besedah naj bi vlada pri fiskalni konsolidaciji doslej storila dve kardinalni napaki: "1. Odločila se je za izravnavanje javnih financ predvsem s krčenjem javnofinančnih izdatkov (rebalans državnega proračuna za leto 2012 in Zakon o uravnoteženju javnih financ). 2. Vlada je aprila 2012 odložila izdajo državnih obveznic v višini 1,5 milijarde evrov, ko je bila obrestna mera za slovenske obveznice bistveno nižja, kot je danes. Konkretno je bila donosnost do dospetja petletnih državnih obveznic v začetku aprila pri okoli 4 odstotkih, danes pa ta znaša prek 6 odstotkov oz. se giblje tik pod mejo 7 odstotkov (v rangu obveznic t. i. držav PIGS). Na ta način bi si Slovenija zagotovila, da bi svoje tekoče potrebe lahko financirala sama z normalnim zadolževanjem na finančnih trgih po sprejemljivih obrestnih merah."

Izredna seja in ne interpelacija Vzroke za izredno sejo in ne interpelacijo je pojasnil vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer: "Pričakujemo, da se bo ta izredna seja tudi zgodila. Verjamem, da bo tisti, ki ne želi imeti dialoga z opozicijo, naredil vse, da bo takšno sejo tudi preprečil. Naj poudarim, da ne gre za nikakršno interpelacijo predsednika vlade. Vsaka resna interpelacija pomeni zelo jasno zamenjavo, predloge in zelo konkreten material, ki ga predložiš. Zato obstajajo v poslovniških določilih tudi določeni roki in načini, kako se to izpelje." Zdaj je na vrsti predsednik Državnega zbora Gregor Virant, ki mora v 15 dneh sklicati izredno sejo.

Ne spreglejte