Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 8. 2020,
16.40

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

87

Natisni članek

Jože Mencinger Gabi Čačinovič Vogrinčič Janez Stanovnik

Torek, 4. 8. 2020, 16.40

3 leta, 8 mesecev

Janez Stanovnik dobil svoj kip #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

87

Janez Stanovnik, France Bučar, Stane Kavčič, kip | Kip Janeza Stanovnika je na desni, v sredini je kip Franceta Bučarja, na levi pa kip Staneta Kavčiča. | Foto Peter Jančič

Kip Janeza Stanovnika je na desni, v sredini je kip Franceta Bučarja, na levi pa kip Staneta Kavčiča.

Foto: Peter Jančič

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so slovesno podelili letošnja občinska priznanja. Najvišji priznanji, naziva častne meščanke in častnega meščana, sta prejela psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič in ekonomist Jože Mencinger. Slovesnost je minila tudi v znamenju spomina na Janeza Stanovnika, po njej so odkrili njegov doprsni kip, piše STA.

Čačinovič Vogrinčičeva je v nagovoru zbranim izpostavila pomen razvoja stroke socialnega dela, v kateri so razvili znanstvene in strokovne odgovore tudi na vprašanja današnjega časa. "Nova realnost mora biti drugačen, bolj človeški svet, ki ga lahko ustvarimo samo v skupnostih," je dejala.

"Stranke še niso vedele, da je treba nagajati"

Mencinger pa je spomnil na nekatere bolj prepoznavne korake v svoji poklicni karieri, med drugim na sodelovanje v osamosvojitveni vladi, kjer je bil minister za gospodarstvo. Kot je dejal, je bilo tedaj lažje vladati, saj "stranke še niso vedele, da je treba nagajati, da je to njihova osnovna funkcija". Sicer pa se je sam bolj kot v politiki prepoznal na položaju rektorja ljubljanske univerze, piše STA:

Tako za Čačinovič Vogrinčičevo kot tudi za Mencingerja je, kot sta dejala, to priznanje velika čast.

Janez Stanovnik, France Bučar, Stane Kavčič, kip | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

Današnjo slovesnost je zaznamoval tudi spomin na dolgoletnega predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika, ki je v 98. letu starosti umrl 31. januarja. Na prireditvi so predvajali krajši izsek iz filma Oče naroda, v svojem nagovoru ga je posebej izpostavil aktualni predsednik zveze združenj Marijan Križman, piše STA.

Med drugim je dejal, da so cenili zlasti njegovo povezovalno držo ter sposobnost usklajevanja teoretskih in praktičnih usklajevanj in uporabo izkušenj in strokovnih spoznanj na mednarodni ravni. Križman je ob tem poudaril pomen ohranjanja vrednot narodnoosvobodilnega boja tudi za sedanje in prihodnje generacije.

"Danes v Ljubljani ni ne žic in ne ograj"

K spoštovanju teh vrednot je pozval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je sklenil slovesnost, v kateri je kulturni program popestril partizanski pevski zbor. Poudaril je, da danes v Ljubljani ni ne žic in ne ograj, kot so bile med drugo svetovno vojno in so ponekod še danes. "Ne vidim razloga, da bi se voljeni predstavniki ljudstva skrivali pred svojim ljudstvom ali pa se ograjevali," je pripomnil.

Ob tej priložnosti se je župan posebej zahvalil svojim sodelavcem na občini za njihovo izjemno delo v času epidemije covida-19, piše STA.

Janez Stanovnik, France Bučar, Stane Kavčič, kip | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

Kip stoji na Trgu narodnih herojev

Kmalu po slovesnosti so predstavniki občine na Trgu herojev v bližini poslopja državnega zbora odkrili še doprsni kip Stanovnika. Spomine nanj je ob tem strnila zadnja županja Ljubljane pred osamosvojitvijo Nuša Kerševan.

Stanovnik je v 98. letu starosti umrl 31. januarja. Bil je nosilec partizanske spomenice 1941, po drugi svetovni vojni pa delal v zvezni vladi, jugoslovanski diplomaciji in Združenih narodih, nato se je sredi osemdesetih let vrnil v Slovenijo.

V letih od 1984 do 1988 je bil član predsedstva Socialistične republike Slovenije, od 1988 do 1990 pa predsednik predsedstva SR Slovenije. Od leta 2003 do 2013 je bil predsednik ZZB NOB Slovenije, pozneje pa njen častni predsednik, še piše STA.

Ne spreglejte