Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša tožba

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 18.34

8 let

Janez Janša znova na sodišče, tokrat ga toži nekdanji poslanec Jerko Čehovin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji poslanec Jerko Čehovin zasebno toži predsednika in poslanca SDS Janeza Janšo, ker je ta na eni od sej DZ dejal, da je bil Čehovin uslužbenec Udbe.

Po mnenju Čehovina gre za namerno blatenje, razmišlja pa tudi o razširitvi tožbe zoper še enega poslanca SDS Franca Breznika oz. kar celotno stranko. Med drugim zahteva javno opravičilo.

Kot je razvidno iz magnetograma s seje 28. avgusta, je Janša takrat spomnil, da je bil Čehovin nekaj časa predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ob tem pa navedel še, da je bil "v nekdanjem režimu po podatkih Arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska".

Čehovin meni, da gre za "orkestriran napad" na njegovo integriteto Zato je Čehovin danes vložil zasebno tožbo zoper Janšo, saj gre po njegovem mnenju za "orkestriran napad" na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime tako njega kot družine. Zahteva javno opravičilo in odškodninsko odgovornost.

Ob tem Čehovin zagotavlja, da nikoli ni delal drugje kot v gospodarskih družbah, dokler ni bil v preteklem mandatu izvoljen za poslanca DZ. Pojasnil je še, da je na eni od zaprtih sej komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb – kot njen član – predložil dokument Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), iz katerega izhaja, da nikoli ni bil "ne pripadnik ne kadarkoli povezan s Sovo ali njenimi predhodnicami". Naknadno je, kot je dodal, iz Arhiva dobil še dokument, po katerem "ime Jerka Čehovina ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV, ne Sove, ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije".

Napovedal, da bo tožbo razširil tudi na Breznika oz. na celotno stranko SDS Čehovin je dejal tudi, da je danes pridobil sicer še nepotrjen osnutek magnetograma s seje mandatno-volilne komisije 25. septembra, ko sta vodja poslancev SDS Jože Tanko in strankin poslanec Franc Breznik znova izpostavila in problematizirala njegovo ime v povezavi z Udbo. Zato je napovedal, da bo tožbo razširil tudi na Breznika oz. na celotno stranko SDS.

"Prvič v življenju, pri 68 letih, sem se sploh odločil za neko tožbo. A dejansko sem bil šokiran in nisem mogel verjeti, da se lahko v neki demokratični družbi to dogaja in se parlament izrablja za obračun s tistimi, ki morda pač niso enakega mišljenja," je še dodal Čehovin in zagotovil, da nikoli ne bi kandidiral za poslanca, če bi imel kakršenkoli madež v svoji zgodovini.

Je pa ob tem potrdil, da je bil dve leti predsednik pokrajinskega sveta zveze borcev za južno Primorsko, ki "verjetno ni preveč priljubljena funkcija v krogih blizu SDS". Poleg tega je v času predsedovanja komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb "ugotovil nekatere nepravilnosti na Sovi, ki jo je takrat vodil zdajšnji predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec". Tako Čehovin sklepa, da gre verjetno za obračun, a ob tem poudarja, da na take laži ne more pristati.

Ne spreglejte