Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
18. 12. 2012,
19.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2012, 19.56

7 let, 12 mesecev

Janez Janša: Če nekdo vrže kocko v policista, je to poskus umora

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Janez Janša trdi, da bodo, če bo proračun Republike Slovenije zaradi Štrukljeve zahteve po referendumu ostal blokiran, posledice čutili številni državljani, ki v vso zadevo niso vpleteni.

V pogovoru za TV Slovenija je Janša dejal, da po njegovem proračun ne bo ostal dolgo blokiran, saj bo DZ v petek poslal na ustavno sodišče pobudo za zavrnitev referenduma o zakonu o izvrševanju proračuna. Meni, da bo ustavno sodišče ugodilo pozivu DZ-ja.

"Z izsiljevanjem in blokiranjem proračuna ne bo mogoče ničesar doseči" V nadaljevanju je Janša poudaril, da se je vlada v osmih mesecih s sindikati javnega sektorja dogovorila več kot številne vlade v prejšnjih mandatih. Poudaril je, da iščejo mehke načine za zmanjšanje mase plač, in opozoril, da z izsiljevanjem in blokiranjem proračuna ne bo mogoče ničesar doseči. "Vlada je 24 ur na dan pripravljena, da najdemo rešitev za javni sektor," je dejal.

Kot velik uspeh v mandatu te vlade je Janša omenil sprejetje pokojninske reforme, ki bo prinesla neposredne finančne učinke že prihodnje leto. Nad hitrim sprejetjem pokojninske reforme je bila, tako Janša, presenečena tudi Evropa. Po njegovih besedah Slovenija nujno potrebuje tudi že sprejeta zakon o državnem holdingu in zakon o stabilizaciji bančnega sistema. Po premierjevih besedah je pred nami še reforma trga dela.

O stanju v bankah je dejal, da je nekaj konglomeratov iz slovenskih državnih bank potegnilo milijarde evrov, ki pa jih zdaj ne vračajo. Tisti, ki so s telefonskimi klici usmerjali ta posojila, si po Janševih besedah prizadevajo, da se po teh zadevah ne brska, da se ne ustanovi slaba banka in da ostane vse tako, kot je.

"V interesu slovenske javnosti je, da Banka Slovenije umakne oznako zaupnosti s poročila o stanju v bankah in da se v tej državi končno enkrat ve, kdo pije in kdo plača, da se organi, ki so to poročilo dobili, poslal sem jim ga sam, na lastno odgovornost, s tem resno ukvarjajo in da protikorupcijska komisija ne gleda samo poslanca, ki je svoji ženi plačal 500 evrov, kar je sicer tudi škandal, ampak tudi tiste, ki so z enim klicem usmerili 200 milijonov evrov v neko podjetje in potem na Ciper," je pojasnil.

Poudaril je, da vlada s Ciprom usklajuje memorandum, ki bi določal, da ta sredozemska država ne bi mogla več prikrivati imen lastnikov podjetij in bančnih računov. Janša je tudi prepričan, da je še vedno mogoče dobiti nazaj vsaj nekaj denarja, ki se je stekel na Ciper.

"Z argumentacijo, da je nekaj prav, čeprav ni zakonito, so pred desetletji streljali ljudi" Glede protestov je dejal, da se povsod v tujini protestira tudi proti kakšnemu bankirju, razen v Sloveniji, kar mu vzbuja nekaj sumov v zvezi s tem, "kdo kaj naroča". Povedal je, da moramo pri protestih ločiti med zahtevami ljudi, ki so v težkem položaju, in med kalkulacijami politikov LDS in Zaresa, ki jim je bila na volitvah izrečena nezaupnica in od katerih "nobeden ni ravno kak revež".

Ob tem je dodal, da klici po pravni in pravični državi ne bi mogli biti bolj upravičeni, saj "400 tisoč ljudi v tej državi čaka na svojo pravico v različnih postopkih dlje od normalnih rokov", zaradi česar vsak dan Slovenija plačuje kazni, ki jih na koncu spet plačajo davkoplačevalci. Pojasnil je še, da gre za poskus umora, če nekdo vrže kocko v policista, in da moramo do tega imeti ničelno toleranco.

Janša je zatrdil, da bo poslanec SDS Branko Marinič zaradi pravnomočne obsodbe odstopil kot poslanec DZ-ja, kar bo po njegovih besedah že drugi odstop katerega od poslancev njegove stranke, to, kot pravi, pomeni, da razlika v postavljanju norm v primerjavi s poslanci drugih strank vendarle obstaja.

Kot na škandal je opozoril na nepotrditev svetniškega mandata Francu Kanglerju. Z argumentacijo, da to sicer ni bila zakonita poteza, vendar je bila dobra, pa so pred desetletji po Janševih besedah streljali ljudi. Opozarja, da se lahko naslednjič zgodi, da večina poslancev DZ-ja ne bi potrdila mandata kateremu od poslancev.

Premier je spregovoril tudi o zaposlitvi svoje hčerke v podjetju Plinovodi. Dejal je, da lahko, če bo protikorupcijska komisija ugotovila, da je šlo pri njeni zaposlitvi za koruptivno dejanje, "samo pade dol od presenečenja". "Z zaposlitvijo svoje hčere nimam nič," je poudaril.

Ne spreglejte