Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2011,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 23. 1. 2011, 8.03

8 let

Izteka se rok za pripombe na modele vrednotenja nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V torek se izteče rok, do katerega lahko lastniki vlagajo pripombe na poskusni izračun vrednosti njihovih nepremičnin.

Pripombe, oddane do tega dne, bodo uporabili pri oblikovanju dokončnih modelov vrednotenja, sicer pa lahko lastniki podatke o nepremičninah urejajo tudi kasneje, je za povedala Ema Pogorelčnik z republiške geodetske uprave.

Geodetske pisarne po Sloveniji obiskalo 156.000 ljudi Do sredine tega meseca je geodetske pisarne po vsej Sloveniji obiskalo 156.000, splet pa 37.000 ljudi. Lastniki nepremičnin so spremenili ali dali pripombe na 1,1 odstotka vseh podatkov, ki jih je na obvestilih septembra lani posredovala Geodetska uprava RS (Gurs).

Popravki se nanašajo na 332.771 nepremičnin Popravki se nanašajo na 332.771 oziroma 5,5 odstotka vseh nepremičnin v Sloveniji. Pripombe so imeli v približno enakem deležu lastniki po vsej državi. Največ je bilo pripomb na vrednost (25 odstotkov) in lastništvo (22 odstotkov) nepremičnine. Po pet odstotkov je bilo pripomb na prostore, ki pripadajo stanovanju, na delež lastništva in na uporabno površino.

Večinoma vrednost nepremičnine previsoko ocenjena Po mnenju lastnikov je bila tako vrednost neustrezno izračunana pri 3,5 odstotka nepremičnin v Sloveniji. "To je ravno dovolj, da lahko modele vrednotenja ponovno preučimo in prilagodimo," je pojasnila Pogorelčnikova. Pri teh pripombah je v večini primerov šlo za to, da naj bi geodetska uprava previsoko ocenila vrednost nepremičnine, še posebej ko gre za kmetijske in gozdne površine ter hiše.

Pripombe bodo obdelali do septembra Vse pripombe, oddane do 25. januarja, bo geodetska uprava do septembra obdelala in uporabila pri oblikovanju dokončnih modelov vrednotenja. Ustrezno uredbo o določitvi modelov vrednotenja bo vlada sprejela predvidoma novembra. "Potem bomo ponovno preračunali vrednost vseh nepremičnin in s tem bodo te vrednosti lahko tudi javne," je pojasnila Pogorelčnikova. Tako bo vsem nepremičninam tudi uradno pripisana njihova vrednost.

Pogorelčnikova, sicer vodja sektorja za kataster stavb, je poudarila, da je bil osnovni namen obveščanja lastnikov o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin ravno to, da jih seznanijo s podatki o vrednosti njihovih nepremičnin, zato so pripombe tudi pričakovali.

Rok 25. januar le za pripombe na modele vrednotenja Poudarila je, da se rok 25. januar nanaša le na pripombe na modele vrednotenja. "Vsi lastniki imajo možnost popravljati podatke še kasneje. Prosimo jih, da to uredijo do konca letošnjega leta, do uporabe podatkov v davčne namene," je pojasnila. Kot je dejala, bodo zbrane podatke uporabljali tudi v druge namene, med drugim bodo v pomoč pri letošnjem popisu prebivalstva.

Po podatkih Gursa je v Sloveniji skupno nekaj več kot šest milijonov nepremičnin, ki so v lasti 1,2 milijona ljudi.

Ne spreglejte