Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 7.41

8 let

Izseljensko društvo Slovenija v svetu obeležuje 20 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izseljensko društvo Slovenija v svetu letos praznuje 20 let delovanja. Jubilej bodo obeležili danes na Veliki planini z 19. taborom Slovencev po svetu.

Današnja prireditev se bo začela s sprejemom gostov na Zelenem robu, sledila pa bo maša v cerkvi Marije Snežne. Udeležence tabora bodo opoldne pozdravili predstavniki slovenske države, med njimi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, izseljenstva in zamejstva, nato pa bo sledil kulturni program, v katerem bodo sodelovali dijaki iz Argentine in Kanade. Nastopile bodo tudi domače in druge izseljenske skupine.

Poglavitna naloga društva je povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino Izseljensko društvo Slovenija v svetu je prostovoljno združenje Slovencev, ustanovljeno leta 1991 na pobudo slovenskih izseljencev, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo, ter drugih Slovencev iz domovine in sveta. Njegova poglavitna naloga je povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino.

V luči svojih praznovanj ob okrogli obletnici je društvo že v ponedeljek pripravilo večer samospevov in poezije v počastitev 20-letnice društva in 21 let slovenske samostojnosti.

Društvo v juliju gosti tudi 61 mladih Slovencev, rojenih v Argentini in Kanadi Društvo v juliju gosti tudi 61 mladih Slovencev, rojenih v Argentini in Kanadi, ki bodo obiskali deželo svojih prednikov. Mladi Slovenci so tudi športniki, zato bo društvo 21. julija organiziralo drugo prvenstvo Slovencev po svetu v odbojki, kjer bo sodelovalo osem moštev iz izseljenstva, zamejstva in Slovenije.

V tujini naj bi živelo kar pol milijona Slovencev Po nekaterih ocenah naj bi v tujini živelo skoraj pol milijona Slovencev, od katerih naj bi jih imelo 80.000 tudi slovensko državljanstvo. Stalne stike s Slovenijo ima okoli 150.000 izseljenih Slovencev in njihovih potomcev.

Ne spreglejte